preskoči na sadržaj

Trgovačka i komercijalna škola "Davor Milas"

Login

Videoprezentacija škole

eDnevnik

Raspored sati

Info centar za mlade

Tražilica
Vremenska prognoza

 

Škola i partneri

Brojač posjeta
Ispis statistike od 21. 11. 2012.

Ukupno: 3902878
Ovaj mjesec: 1271
Ovaj tjedan: 1062
Danas: 15
Besplatan web

Web hosting

PETAR MARIĆ - PER ASPERA AD ASTRA (Preko trnja do zvijezda)

Ovom prigodom predstaviti ću jednog osebujnog i zanimljivog mladog Slavonca koji je sebe pronašao u elementu vode što i nije tako čest slučaj. Znam da smo imali uspješnih veslača i vaterpolista, ali pravi i vrsni plivači  zaista su prava rijetkost.

 

Opće je poznato da je oduvijek u našoj školi bilo vrsnih sportaša, pa čak i onih koji su postigli svjetsku slavu i upravo zbog toga nastojimo promovirati te samozatajne mlade ljude koji se svakodnevno izlažu velikim odricanjima i napornim treninzima pokušavajući uskladiti školske obveze i sportske ambicije. Sport je za njih stil života u kojemu se svakodnevno naprežu do krajnjih mogućnosti nastojeći uhvatiti korak s nevjerojatnim izazovima sve jače i fanatičnije konkurencije i rezultata koji graniče sa znanstvenom fantastikom.  Moje divljenje nije toliko izazvano činjenicom da je netko uspio pobijediti druge i osvojiti neku medalju, koliko činjenicom da svaki uspješan sportaš mora prvo pobijediti samoga sebe, vlastite slabosti i otpor tijela koje uvijek teži za vlastitom ugodom i linijom manjeg otpora, kojoj se velika većina ljudi tako rado prepušta. Zato ću vam ovom prigodom predstaviti jednog osebujnog i zanimljivog mladog Slavonca koji je sebe pronašao u elementu vode što i nije tako čest slučaj. Znam da smo imali uspješnih veslača i vaterpolista, ali pravi i vrsni plivači  zaista su prava rijetkost.

 

 

Riječ je o Petru Mariću, učeniku II.K3 razreda koji se intenzivno bavi plivanjem već sedam godina. U tom razdoblju osvoji je oko 50 medalja, a s Plivačkim klubom Đakovo bio je sedmerostruki prvak Hrvatske u drugoj ligi. Trenutačno pliva za Osijek gdje mu je najbolji plasman 4 mjesto na Državnom prvenstvu u Dubrovniku. Petar ima i svoj životni cilj, a to je osvajanje prvog mjesta u Hrvatskoj. Petar je kao svoj stil odabrao delfin ili kako se još zove leptir, a riječ je o vrlo atraktivnom stilu plivanja kod kojeg je osnovni zahtjev da ruke rade sinkronizirano, a laktovi ne moraju biti ispod vode tijekom zaveslaja. Općenito se ovaj stil smatra tehnički najtežim za izvođenje jer zahtijeva osim snage ramena i veliku snagu leđa i nogu. Nastao je modifikacijom leptir tehnike, a počeo se plivati 1935. godine u Americi. Leptir je 1952. odvojen od prsnog plivanja i nominiran je kao samostalna tehnika, te uveden u program Olimpijskih igara. Iste godine mađarski plivač Đ. Tumpek demonstrirao je novu varijantu, takozvani "delfin". Vrhunske svjetske domete u ovoj disciplini postigao je Miloš Milošević, kojega i naš Petar smatra svojim uzorom. Moramo spomenuti da je Petar Marić rođen u Vinkovcima, a trenutačno živi u Učeničkom domu naše škole i to mu predstavlja i određeni problem jer menzaška hrana i vrhunski sport ne idu zajedno, ali Petar to uspijeva nadoknaditi vikendom kada odlazi kući pod maminu domaću „kontrolu“. Snage mu zaista treba jer naporni i često iscrpljujući treninzi odvijaju se svakodnevno ili u jutarnjim satima od 7:00 - 10:00 ili u večernjim satima od 19:00 – 21:00, a nisu rijetki dani kada se trenira u obje smjene. Petru čestitamo i želimo mu da nikad ne klone duhom jer onaj tko nije naučio gubiti neće nikada znati pobjeđivati.

 

Prof. Ivica Mršo

 

 
preskoči na navigaciju