preskoči na sadržaj

Trgovačka i komercijalna škola "Davor Milas"

Login

Videoprezentacija škole

eDnevnik

Raspored sati

Info centar za mlade

Tražilica
Vremenska prognoza

 

Škola i partneri

Brojač posjeta
Ispis statistike od 21. 11. 2012.

Ukupno: 3902878
Ovaj mjesec: 1271
Ovaj tjedan: 1062
Danas: 15
Besplatan web

Web hosting

Klokan bez granica

Najveće međunarodno matematičko natjecanje učenika osnovnih i srednjih škola, pod imenom "Klokan bez granica" održava se u Hrvatskoj od 1999. godine, kada je sudjelovalo 8 škola sa 2000 učenika.

Pod pokroviteljstvom Hrvatskog  matematičkog društva 15. ožujka 2007. godine  u 12 sati i 30 minuta održano je po deveti put Međunarodno matematičko natjecanje «Klokan bez granica». U 38 zemalja svijeta natjecalo se više od 5 000 000 sudionika, što ovo natjecanje čini najvećim  školskim natjecanjem svijeta.

Cilj je popularizirati matematiku i omogućiti širenje osnovne matematičke kulture. Glavna joj je zadaća organizacija igre - natjecanja "Matematički klokan" koja popularizira matematiku među mladima. Namjera je motivirati učenike da se bave matematikom izvan redovitih školskih programa.

Motto igre - natjecanja "Matematički klokan" je: bez selekcije, eliminacije i finala. Natjecanje se organizira svake godine u ožujku, istoga dana, u isto vrijeme, u svim zemljama sudionicama. Sastoji se od 24 zadatka za najmlađe sudionike (Ecoliers), odnosno 30 zadataka za ostale. Zadaci su raznovrsni i poredani od lakših prema težima. Za svaki je zadatak ponuđeno pet odgovora od kojih je samo jedan ispravan. Službeni su jezici "Klokana" francuski i engleski, a pitanja su prevedena na jezike zemalja sudionica. Igra - natjecanje se samofinancira članarinom sudionika - natjecatelja. Prikupljena se sredstva koriste za organizaciju, pripremu zadataka i simbolične poklone svim natjecateljima. Najmanje polovina prikupljene svote mora se potrošiti za nagrade najboljima.

PROPOZICIJE

 ZAJEDNIČKI DIO

  • natjecanje je pojedinačno
  • računari su zabranjeni
  • svaki zadatak ima pet ponuđenih odgovora od kojih je samo jedan točan
  • ako nijedan odgovor nije zaokružen, zadatak donosi 0 bodova
  • ako je zaokruženi odgovor pogrešan, oduzima se četvrtina bodova predviđenih za taj zadatak

    ZA SKUPINU ECOLIERS

  • vrijeme pisanja je 60 minuta
  • prvih osam pitanja nosi po 3 boda, drugih osam po 4 boda, a trecih osam po 5 bodova

    ZA SKUPINE BENJAMINS, CADETS I JUNIORS

  • vrijeme pisanja je 75 minuta
  • prvih deset pitanja nosi po 3 boda, drugih deset po 4 boda, a trećih deset po 5 bodova

Natjecanje je postiglo svoj cilj: učenici su upoznali jedan novi tip natjecanja koji im pruža mogućnost da na temelju usvojenog znanja rješavaju netipične zadatke i na taj način zavole matematiku.
preskoči na navigaciju