preskoči na sadržaj

Trgovačka i komercijalna škola "Davor Milas"

Login

Videoprezentacija škole

eDnevnik

Raspored sati

Info centar za mlade

Tražilica
Vremenska prognoza

 

Škola i partneri

Brojač posjeta
Ispis statistike od 21. 11. 2012.

Ukupno: 3902878
Ovaj mjesec: 1271
Ovaj tjedan: 1061
Danas: 14
Besplatan web

Web hosting

O NAŠEM PRVOM EU PROJEKTU… A.C.T.I.V.E.

Projekt A.C.T.I.V.E. (Activity and Creativity Through Ideas and Ventures = Employment)

 

Projekt A.C.T.I.V.E. (Activity and Creativity Through Ideas and Ventures = Employment) doprinosi jačanju ekonomske i socijalne povezanosti, potiče zapošljavanje i samozapošljavanje, te pridonosi socijalnoj uključenosti, obrazovanju i usavršavanju mladih ljudi.

Projekt je primarno fokusiran na studente, učenike srednjih škola i nezaposlene osobe bez radnog iskustva.
Nositelj projekta je Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku, Ekonomski fakultet Osijek, Poslijediplomski studij "Poduzetništvo" u suradnji s partnerima projekta:

1. Centar za poduzetništvo Osijek,
2. Hrvatska udruga poslodavaca - Regionalni ured Osijek,
3. Poduzetnički inkubator Bios d.o.o.,
4. Trgovačka i komercijalna škola "Davor Milas" Osijek,
5. Obrtnička škola Osijek,
6. Turistička i ugostiteljska škola Osijek,
7. Druga srednja škola "Beli Manastir",

dok su pridruženi partneri Hrvatski zavod za zapošljavanje i Osječko-baranjska županija.

Projekt A.C.T.I.V.E. financiran je gotovo u cijelosti novcem iz Europske unije.

Koordinatorica projekta je naša  profesorica Renata Petrović.

 

MISIJA I VIZIJA

Misija projekta je povećanje motivacije, kompetencija i "mekih" vještina studenata, učenika i nezaposlenih osoba bez radnog iskustva, njihovo uključenje na tržište rada kroz zapošljavanje i samozapošljavanje.

 

PRVA TISKOVNA KONFERENCIJA PROJEKTA A.C.T.I.V.E.

Dana 03. ožujka 2014. godine u 12 sati u vijećnici Ekonomskog fakulteta u Osijeku održana je tiskovna konferencija na kojoj je predstavljen projekt A.C.T.I.V.E. – Activity and Creativity Through Ideas and Ventures = Employment.

Konferenciju je otvorila prodekanica za nastavu izv. prof. dr. sc. Sunčica Oberman Peterka (Ekonomski fakultet u Osijeku) koja je održala uvodnu riječ i predstavila partnere na projektu – Centar za poduzetništvo Osijek, Hrvatska udruga poslodavaca, Regionalni ured Osijek, Poduzetnički inkubator Bios d.o.o, 4. Trgovačka i komercijalna škola „Davor Milas” Osijek, Obrtnička škola Osijek, Turistička i ugostiteljska škola Osijek, Druga srednja škola Beli Manastir, dok su pridruženi partneri Hrvatski zavod za zapošljavanje, Osječko – baranjska županija. 

Trgovačku i komercijalnu školu Davor Milas  predstavljale su ravnateljica mr.sc. Sandra Brajnović i koordinatorica projekta mr.sc. Renata Petrović.

Ciljeve projekta predstavila je doc. dr. sc. Julia Perić, voditeljica projekta Ekonomskog fakulteta u Osijeku. Poboljšanje preduvjeta za zapošljivost i samozapošljavanje mladih ljudi u Slavoniji i Baranji (primarno učenika, studenata i mladih bez radnog iskustva), provodeći informiranja, savjetovanja i edukacije o proaktivnom pristupu tržištu rada i samozapošljavanju, te poticanje razvoja poduzetničkih vještina i pružanje pomoći u pokretanju poduzetničkog pothvata kroz aktivnosti Poduzetničkog inkubatora za mlade glavni su ciljevi ovoga projekta. 

U sklopu projekta najavljena je provedba slijedećih aktivnosti:

1.    Edukacijske aktivnosti za studente Sveučilišta J.J.Strossmayer u Osijeku,

2.    Edukacijske aktivnosti za učenike srednjih škola,

3.    Debatni klub za učenike, studente i mlade nezaposlene osobe bez radnog iskustva,

4.    Natjecanje mladih “Najbolja poduzetnička ideja”,

5.    Sajam i prezentacija najboljih poduzetničkih ideja mladih,

6.    Pokretanje Poduzetničkog inkubatora za mlade,

7.    Mentoriranje i savjetovanje mladih koji žele pokrenuti vlastiti posao ili se zaposliti,

8.    Poslovni mjesečni forumi s poduzetnicima i članovima ciljane skupine,

9.    Povezivanje baza podatka poslodavaca s bazom podataka ciljane skupine,

10.  Diseminacijske i PR aktivnosti.  

Na kraju konferencije predstavnici partnera naveli su razloge svog uključivanja u projekt i dugoročna očekivanja koja imaju u smislu uspješne realizacije projekta. Konferenciji su nazočili i predstavnici studentske udruge Ekonomskog fakulteta u Osijeku koji su pozdravili ovu inicijativu i uputili otvoreni poziv svim zainteresiranim studentima osječkog Sveučilišta.

Projekt je financiran iz IPA programa Europske unije, komponenta IV – razvoj ljudskih potencijala. Vrijednost projekta je 222.719,80 EUR-a, od čega je bespovratnim sredstvima EU financirano 194.983,80 EUR-a. Projekt A.C.T.I.V.E. će trajati od veljače 2014. do rujna 2015. godine i provoditi će se na području Osječko-baranjske županije.

 

KRONOLOGIJA DOGAĐANJA:
1. Radionica Poduzetnička igra, 1. listopada 2014.

U našoj školi započeo je prvi ciklus radionica A.C.T.I.V.E.-a, prvog EU projekta u kojem sudjeluje naša škola.

Radionicu su  vodili iskusni djelatnici Centra za poduzetništvo koji su napisali i proveli više desetaka EU projekata: Marko Knezović, Ivana Šimleša-Vondrak ,Tihana Marković  i Milan Peterka, uz našu profesoricu Renatu Petrović, koordinatoricu projekta.

Na radionici je kroz rad na PODUZETNIČKOJ IGRI bilo vrlo živo, motivirajuće, razigrano i poučno.

Proizvodili smo šešire, testirali proizvode, prodavali, kupovali, bankarili, štedili... Kroz igru smo  svašta naučili i dobro se zabavili. 

Ciljevi igre koje smo uspješno ostvarili: upoznali smo se s osnovnim poslovnim ciklusom, s načinom donošenja odluka, naučili upravljati novčanim tokom u poslovanju, osnove jednostavnog računovodstva i upravljanja rizikom, a sve kroz igru, u opuštenoj, zabavnoj atmosferi.

Slike govore više od riječi, pa pogledajte u galeriji fotografija.

 

 

2. Radionica Generiranje ideja, 15. listopada 2014.

Radionicu je otvorila naša gošća - poduzetnica gospođa Dubravka Borovac, vlasnica DEA Lens d.o.o., poduzeća za proizvodnju i promet očne i instrumentalne optike. Gospođa Dubravka opisala je suprugov i vlastiti poduzetnički put od male optičarske radionice osnovane 1989. godine, do ekskluzivnog zastupnika svjetski poznatih tvrtki i razvoj djelatnosti kroz četiri tvrtke, kojim su nastojali širinom svojih aktivnosti zaokružiti cjelinu optičke struke.

Naglasila je važnost cjeloživotnog obrazovanja i snažne usmjerenosti na praćenje trendova u djelatnosti i promjena u okruženju općenito. Kao najveći izazov istaknula je nužnost odvajanja poslovnog od privatnog života, ma koliko se to izazovno i nemoguće ponekad činilo.

Edukaciju smo nastavili testiranjem poduzetničkih sklonosti učenika- GET (General Enterprising Tendency) kako bismo otkrili poduzetničke snage koje imaju, ali i slabosti na kojima trebaju poraditi. U nastavku smo se bavili GENERIRANJEM IDEJA i postavili temelj za radionice koje su pred nama u kojim ćemo razvijati konkretne poduzetničke ideje učenika. 
 

 

 

3. Radionica Biti bolji, biti poduzetan, 29. listopada 2014.

Gost nam je bio mladi poduzetnik Kristijan Šimičić, vlasnik Edukos-a.  Gospodin Šimičić Kristijan nam je opisao svoj životni i poslovni put koji je bio  protkan poduzetnošću od  najranijeg djetinjstva. Još tijekom studija, koji je završio vrlo visokom ocjenom (4,40), Kristijan je osnovao danas uspješnu tvrtku Edukos d.o.o. koja se bavi podukom, poglavito pripremama Državnu maturu (podukama iz matematike, engleskog jezika i hrvatskog jezika za srednjoškolce i studente)

 

 

4. Otvoreni dan SIOS-a, poduzetničkog inkubatora za mlade, 3. listopada 2014.

Otvoreni dan Studentskog inkubatora Osijek, SIOS-a,  inkubatora za mlade koji je utemeljen kroz projekt A.C.T.I.V.E.= Activity and Creativity Through Ideas and Ventures = Employment, održan je 03. studenog 2014. Veliko nam je zadovoljstvo reći da je nadmašio očekivanja, sa više od 60 sudionika kojima zahvaljujemo se na sudjelovanju i nadamo se zajedničkoj suradnji kroz aktivnosti Studentskog inkubatora Osijek.

Na otvorenom danu prezentirali smo projekt A.C.T.I.V.E. i usluge Studentskog inkubatora, te smo obišli naše prostore kako bi korisnici iz prve ruke vidjeli što im inkubator može ponuditi i pozvali ih da koriste usluge inkubatora.

Održano je predavanje "Društvene mreže za nać' posao" koje su održali Miroslav Varga i Marina Obšivač iz Escape studija – agencije za internet marketing i oglašavanje, bilo je vrlo korisno za sve mlade koji traže posao, ali i za sve nas ostale kako bismo postali svjesniji značaja društvenih mreža i njihovog utjecaja na naše poslovanje ali i razvoj karijere svakog pojedinca u ovoj digitalnoj eri koja uzima sve više maha. To je nešto što trebamo prigrliti kao neiskorišteni potencijal i tražiti prostor za sebe da iskoristimo sve prednosti koje nam ovo suvremeno on-line okruženje pruža.

Nina Marković  iz Centra za poduzetništvo Osijek održala vrlo aktualnu i korisnu radionicu - kako se prijaviti na natječaj "Najbolja poduzetnička ideja", koji je u tijeku a raspisala ga je Osječko-baranjska županija. Natječaj je namijenjen fizičkim osobama i poduzetnicima početnicima (pravni subjekti nisu registrirani duže od godinu dana) za prijavu poduzetničkih ideja. Za najbolje ideje dodijeliti će se 13 novčanih nagrada u rasponu od 3000 do 15000 kn.

Naši učenici iz IV k1 razreda ,razrednice Marine Jukić, prezentirali su par dobrih poslovnih ideja koje će dalje razraditi.

 

 

5. Radionica Od ideje do poduzetničkog pothvata, 12. studenoga 2014.

Na ovoj radionici pobliže smo razradili poslovne planove za naše ideje uz pomoć naše predavačice  Ivane Šimleša- Vondrak iz Centra za Poduzetništvo.

 

6. Radionica Osnaživanje za tržište rada I., 26. studenoga 2014.

Današnju radionicu vodila je voditeljica Centra za poduzetništvo - mr.sc. Darija Krstić.  Našim učenicima približila je proces stupanja na tržište rada i načine na koji će osnažiti svoj nastup pred potencijalnim  poslodavcima: od pisanja životopisa do razgovora za posao.

Kroz isječke iz filmova, simulacije razgovora i  savjete vezane uz verbalnu i neverbalnu komunikaciju naši učenici približili su se za korak bliže tržištu rada, koje neke od njih očekuje za nekoliko mjeseci…..

Posljednje dvije radionice u ovom polugodištu  predviđene su za 10. i 11. prosinca 2014.

 

RIJEČ KOORDINATORICE

I konačno, zahvaljujem se svim kolegama profesorima i pedagoškom osoblju  na suradnji, a naročito onima čije sate sam morala 'ukrasti ' kako bismo realizirali prvu fazu  projekta A.C.T.I.V.E.

Nadam se vašoj susretljivosti do konca rujna 2015., kada ovaj projekt završava.

A mojim učenicima, sudionicima projekta,  zahvaljujem na redovitom dolasku, pažnji i interesu koji su pokazali!  Čeka ih još puno lijepih iznenađenja…i tone njima omiljenog keksa DomaćicaJ. Ponosim se svima vama!

Sve naše  aktivnosti i aktivnosti ostalih partnera u projektu A.C.T.I.V.E., kao i čitav niz fotografija s različitih lokacija i događanja,  možete pratiti na linkuhttps://www.facebook.com/pages/Projekt-A-C-T-I-V-E/1416648948594247

 

Koordinatorica projekta ,

vaša profesorica Renata Petrović,

preskoči na navigaciju