preskoči na sadržaj

Trgovačka i komercijalna škola "Davor Milas"

Login

Videoprezentacija škole

eDnevnik

Raspored sati

Info centar za mlade

Tražilica
Vremenska prognoza

 

Škola i partneri

Brojač posjeta
Ispis statistike od 21. 11. 2012.

Ukupno: 3902879
Ovaj mjesec: 1272
Ovaj tjedan: 1064
Danas: 17
Besplatan web

Web hosting

IVAN ALAGIĆ- DOBAR GLAS DALEKO SE ČUJE

Kada bih birao riječi kojima bih najbolje izrazio psihološko-socijalnu esenciju  Ivanove ličnosti one bi bez ikakve sumnje glasile - koncentrirani mir. Već i pri površnom ili usputnom susretu s Ivanom  čovjek osjeti prisutnost  uravnoteženosti koja  se poput nevidljivog plašta mira širi na ljude i prostor. Odmjeren u gestama, usredotočen na sugovornika, u pozi pažljivog slušača, amortizira svaku vrstu napetosti ili nervoze. Taj  posebni dar  kod Ivana ima čaroliju jer je  u sferi nesvjesnog i spontanog i nije  nastao kao prizvod racionalne kalkulacije. U suprotnom bi izgubio svoju moć i energiju i iz područja autentičnosti prešao bi na teren izvještačene odbojnosti i nepovjerenja. Tu svakako ne smijemo zaboraviti činjenicu da talenti svoje ishodište imaju upravo u mirnom sjedištu ljudskoga duha i da upravo iz njega crpe svoju djelatnu snagu.       

Upravo kroz te elemnte možemo sagledati Ivanov osobni i profesionalni angažman u različitm područjima školskog i društvenog života. Kolega Alagić radi kao profesor psihologije u našoj i Ugostiteljsko-turističkoj školi. Njegov rad u školi, osobni angažman u radu s učenicima, stručno usavršavanje  i unapređenje nastavnog procesa prepoznati su na razini Ministarstva znanosti i obrazovanja i okrunjeni nagradom za najboljeg nastavnika. Ta činjenica veseli i nas budući da je kolega od ove godine sastavnim dijelom i našega kolektiva jer maturalnim razredima predaje Psihologiju prodaje. Kako to obično i biva, svakom talentu ubrzo postaju uski okviri vlastite profesije pa dolazi do energetskog prelijevanja u različitim društvenim angažmanima. Tako je kolega Alagić suosnivač i dopredsjednik osječke udruge Klikeraj, koja se u posljednjih 6 godina profilirala kao jedna od najznačajnijih organizacija za rad s darovitim učenicima u Hrvatskoj. Cilj organizacije je  istražiti  različite vidove dječje kreativnosti i mogućnosti  usavršavanja i razvoja. Potrebu da kritički promatra i definira različite društvene i vrijednosne deformacije pretočio je u vrlo inteligentne, rafinirane i humorom prožete  sadržaje internetskog satiričnog projekta "Hrvatske tragedije" koji su postali opći društveni pojam i vidljivi su Facebooku, Instagramu ili koricama školskih bilježnica. Tu priči nikako nije kraj: budući da se Ivan u svom radu svakako susreće s brojnim poteškoćama i društvenim nedorečenostima u radu s darovitom djecom, krajem ovoga mjeseca u Klikeraju s radom počinje savjetovalište za djecu i roditelje Sidro. Ideja je  stvoriti prostor u kojemu će potencijalno kreativna i darovita djeca moći pronaći odgovore na određena pitanja i dobiti psihosocijalnu podršku i usmjerenja za budući rast i razvoj. O važnosti ovoga projekta najbolje svjedoči sam Ivan: "Upitnici iznad glava bistrih mališana nisu rijetkost. U odgoju darovite djece u prvom planu najčešće je intelektualni razvoj dok se emocionalnim i socijalnim potrebama ne posvećuje dovoljno pažnje. No, emocionalni život bistre i darovite djece nerijetko je intenzivniji i dinamičniji u odnosu na unutrašnji svijet njihovih vršnjaka. Emocionalna intenzivnost jedna je od temeljnih osobina darovitih mališana koja često rezultira asinkronijom, odnosno neskladom između emocionalnog i intelektualnog razvoja. Ovakav odnos dječjih osobina može rezultirati teškoćama u osobnom i socijalnom razvoju.  U takvim trenucima ključna je adekvatna podrška roditelja i drugih značajnih osoba u djetetovom životu. "

Dobro nam je poznata činjenica da je čovjeka gotovo nemoguće sagledati u svoj njegovoj kompleksnosti, višedimenzionalnosti i neponovljivosti jer  promatraču  stoji  na raspolaganju samo grubi mehanizam vlastitog zapažanja i nesavršene jezične forme kojom je moguće zahvatiti samo jedan mali dio te iznimno složene ljudske strukture, ali - što nam drugo preostaje? Zar da prešutimo one najbolje među nama u ime neke lažne društvene mantre koja ima samo jedno sveto pravilo: NE TALASAJ! To je savršen zaklon za sve mediokritete koji tuđi uspjeh doživljavaju kroz prizmu vlastite promašenosti. Naprotiv, mi ponosno kažemo: BRAVO IVANE!

Ivica Mršo

preskoči na navigaciju