preskoči na sadržaj

Trgovačka i komercijalna škola "Davor Milas"

Login

Videoprezentacija škole

eDnevnik

Raspored sati

Info centar za mlade

Tražilica
Vremenska prognoza

 

Škola i partneri

Brojač posjeta
Ispis statistike od 21. 11. 2012.

Ukupno: 3902878
Ovaj mjesec: 1271
Ovaj tjedan: 1062
Danas: 15
Besplatan web

Web hosting

vijesti
29.4. EUROPSKI DAN MEĐUGENERACIJSKE SOLIDARNOSTI
Tatjana Radić / datum: 30. 4. 2021. 23:54

Pojam solidarnosti: temelj opstanka i funkcije svake društvene zajednice tijekom ljudske povijesti i odražava se kroz poimanje čovjeka u svim poznatim religijskim i filozofskim tradicijama. Solidarnost je preduvjet napretka ljudskog roda. Međutim, glavno je pitanje kako možemo promijeniti svoje ponašanje prema starijim osobama kako bi se osjećale prihvaćene u društvu. Kako bismo pravilno odgovorili na ovo pitanje, ali istinskom emocijom, pobrinuli su se učenici sa svojom odgajateljicom Ninom Lukačević, prof.


[OPŠIRNIJE]Dan planeta Zemlje
Kristina Jurić / datum: 23. 4. 2021. 18:28

Međunarodni Dan planeta Zemlje na cijeloj se zemaljskoj kugli, u gotovo svim zemljama svijeta, obilježava istoga dana: 22. travnja.  Sve je počelo prije pedesetak godina u Sjedinjenim Američkim Državama, kad su organizirane masovne demonstracije za zaštitu okoliša. U našoj domovini Hrvatskoj dan posvećen Zemlji organizirano se obilježava od 1990. godine. 


[OPŠIRNIJE]Uskrs u Trgovačkom, 4. 4. 2021.
Kristina Jurić Sonja Grahovac / datum: 31. 3. 2021. 13:03

Zanimljivosti…

„Nakon četrdeset dana Korizme i Velikog tjedna koji započinje Cvjetnicom, kršćani diljem svijeta slave svoj najvažniji i najveći blagdan, Uskrs. Danas vam donosimo priču o brojnim običajima i tradicijama koje su se kroz stoljeća stvorile oko njega i koje danas neraskidivo povezujemo s njegovim slavljem i obilježavanjem. 


[OPŠIRNIJE]Međunarodni dan zaštite prava potrošača, 15. 3. 2021.
Kristina Jurić / datum: 15. 3. 2021. 10:06

Učenici Učeničkoga doma Trgovačke i komercijalne škole Davor Milas Osijek sa svojom odgajateljicom Kristinom Jurić, prof. su, povodom obilježavanja ovoga dana, ugostili europarlamentarku, liječnicu, dobitnicu EU Oscara za 2017. godinu, našu Osječanku, gospođu Biljanu Borzan. Nakon kratke prezentacije učenici su postavili pitanja koja se odnose na aktualne teme, značajne za građane Republike Hrvatske. Iako je atmosfera preko Zoom-a bila ugodna, nadamo se da ćemo, nakon pandemije, imati priliku ugostiti je uživo. Pogledajte videozapis.


[OPŠIRNIJE]Ususret Međunarodnom danu žena
Kristina Jurić / datum: 8. 3. 2021. 01:36

Ususret Međunarodnom danu žena, učenice sa svojim profesoricama iz Učeničkog doma Trgovačke i komercijalne škole Davor Milas Osijek, izradile su prigodni plakat (Katarina, Karmen, Gordana Dubrović, prof. i Sonja Grahovac, prof.) i video (Matea, Dora, Marta, Lou, Tena i Kristina Jurić, prof.) te na taj način obilježile ovaj značajan datum.

Svim dragim, nezavisnim, ustrajnim, humanim, dobrim, lijepim ženama, sretan Međunarodni dan žena!


[OPŠIRNIJE]Dan ružičastih majica
Kristina Jurić / datum: 24. 2. 2021. 14:11

Svjesni činjenice da je nasilje, bilo kojeg oblika, prisutno svakodnevno u svim okruženjima, odlučili smo reagirati i pomoći zajednici u razumijevanju i prihvaćanju različitosti koje nas okružuju. Djeca su naše blago, a ujedno i najvitalniji dio društva, stoga ovim programom podižemo svijest o problemu vršnjačkog nasilja, velikom problemu među djecom i mladima, s mogućim teškim posljedicama u kratkoročnoj i dugoročnoj perspektivi razvoja djece.


[OPŠIRNIJE]Međunarodni dan materinskoga jezika
Kristina Jurić / datum: 22. 2. 2021. 17:29
Međunarodni dan materinskoga jezika obilježava se svake godine 21. veljače od 2000. godine, s ciljem unapređivanja, učenja i razvoja materinskog jezika te njegovanja jezične i kulturne različitosti i višejezičnosti. Prigodan pano, povodom obilježavanja dana, izradila je učenica Marija sa svojom odgajateljicom Kristinom Jurić, prof., (III. odgojna skupina). 
 
»Materinski jezik označuje put ljudskog bića i pomoću njega ono ulazi u društvo, čini svojom kulturu grupe kojoj pripada i postavlja temelje razvoju svojih intelektualnih sposobnosti.«

[OPŠIRNIJE]Valentinovo u Trgovačkom 2021.
Kristina Jurić / datum: 14. 2. 2021. 00:47

Pogledajte na YouTube-u naš video!


[OPŠIRNIJE]U susret Valentinovu: voljeti (i) sebe
Tatjana Radić / datum: 11. 2. 2021. 20:35
Povodom nadolazećeg Valentinova  promišljali smo i pisali o temi ljubavi prema sebi. Zašto je ova tema jednako važna kao i tema ljubavi prema drugima? 
Temelj bilo kojeg odnosa kojeg imamo započinje s nama - kako se osjećamo u svojoj koži, kako razgovaramo sa sobom i koliko se poštujemo određuje kvalitetu odnosa s drugima.  
Učenice našeg doma pod vodstvom odgajateljice Nikoline Lukačević u sklopu Mini Mindfullness radionica, pisale su o tome kako se osjećaju, kako izgledaju kad se vole i na koje načine se mogu (još više) voljeti.
Nadamo se da će vas njihovi odgovori koje smo okupili na plakatu inspirirati da pažnju i ljubav u ovim danima poklonite i sebi, jednako kao i drugima.
 
kliknite na OPŠIRNIJE za slike...
 
Nikolina Lukačević, prof.

[OPŠIRNIJE]Trgovački dom, obavijest
Gordana Dubrović / datum: 16. 1. 2021. 15:45

Mini mindfulness radionice – posebni program

 

Biti mindful u današnjem vremenu podrazumijeva brinut o sebi, i svom mentalnom i emocionalnom zdravlju. U razdoblju trenutne pandemije i elementarnih nepogoda, godina u kojoj se nalazimo izazovna je na različite načine i za profesore i za učenike. Iz tog razloga važno je voditi brigu o svojoj mentalno-emocionalnoj higijeni. Program Mini mindfulness radionica nastoji osnažiti i podržati učenike Trgovačkog doma da se kroz sve izazove adolescencije i trenutnih događanja na kolektivnoj razini lakše nose sa stresom svakodnevnice.

Kultiviranje osjećaja sigurnosti, stabilnosti, empatije, samopoštovanja, samopouzdanja i uspješnog rješavanja izazova, neki su od ciljeva ovog programa.

Kroz razgovor, pisanje, osvještavanje, meditacije i različite tehnike opuštanja, osvještavamo svoje unutarnje potencijale i blokade. Neke od tema koje prolazimo na programu su osnove mindfulnessa i razvijanja svjesnosti o tijelu i umu, tehnike opuštanja, emocionalne inteligencije, asertivne komunikacije te kako se učinkovitije nositi s izazovima odrastanja.

Ukoliko si učenik Trgovačkog doma i želiš nam se pridružiti, do 19.1.2021. možeš se prijaviti odgajateljici Nikolini Lukačević na email: nlukacevic0@gmail.com

Program se odvija preko Zoom aplikacije svake srijede od 20:00-21:00 sat.

Dobro došli!

 


[OPŠIRNIJE]Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje
Kristina Jurić / datum: 26. 10. 2020. 11:26

"Jesen pruža najviše inspiracije pjesnicima. Ona je kraj ljeta, cvjetanja, bujnog rasta i topline te početak zime. Jesen na neki način ujedinjuje sva godišnja doba kojima je isprepletena. Jesen je vrijeme intenzivnih mijena, puna je naglih promjena: i pitoma i tiha i dramatična, bogata plodovima ljudskog rada i Božjim darovima, ispunjena je ljepotom boja i mirisa, puna plavetnila i sivila, zelena, smeđa, zlatna. Na kraju prevladava sivilo, tmurne boje, oblaci, magla, kiše i naposljetku bjelina snijega. No jesen nosi u sebi i klice budućeg proljeća.
Poezija o jeseni puna je nostalgije za suncem i svjetlosti, radostima ljeta i proljeća, očaranosti ljepotama jeseni, zadivljenosti bogatstvom plodova i boja jeseni..."


[OPŠIRNIJE]OTVARANJE UČENIČKOG DOMA šk. god. 2020./2021.
Gordana Dubrović / datum: 4. 9. 2020. 19:40

Dragi učenici, poštovani roditelji, skrbnici,

početak nove školske godine 2020./2021. svima je neobičan i izazovan radi epidemije koronavirusom (COVID – 19), te trebamo uvažavati preporuke i upute  HZJZ kako bi nam suživot u domu bio ugodniji, sigurniji, te kako bismo rizik zaraze sveli na najnižu razinu. Obzirom na situaciju prinuđeni smo organizirati nešto drugačiji protokol dolaska učenika u dom. Molimo roditelje/ skrbnike na razumijevanje kako bismo svi što lakše i bezbolnije, a sa što manje poteškoća po zdravlje svih nas pa tako i vaše djece, a naših učenika, počeli sa radom školske godine.

KLIKNITE NA OPŠIRNIJE za NASTAVAK OBAVIJESTI


[OPŠIRNIJE]Dan ružičastih majica, 2020.
Kristina Jurić / datum: 5. 3. 2020. 02:02

Dan ružičastih majica najpoznatiji je program prevencije vršnjačkog nasilja u Hrvatskoj u kojem sudjeluje više od dva milijuna sudionika, a održava se posljednje srijede u veljači. Iako se tijekom cijele školske godine na satovima razredne zajednice, ali i u sklopu međupredmetne teme građanskog odgoja naglašava važnost međusobne tolerancije, uvažavanja i suzbijanja svakog oblika nasilja među djecom i mladima, Dan ružičastih majica odlična je prilika da se još jednom skrene pozornost na ovaj gorući problem.


[OPŠIRNIJE]Valentinovo, 14. 2. 2020.
Kristina Jurić / datum: 1. 3. 2020. 13:01

 Ja se vežem za ljude. Za riječi. Za obećanje. Za lijepe geste. Za mjesta. Za dugačke razgovore. Za povratke i oproštaj. Za trenutke. Za bdijenja do svitanja. Za male stvari. Za zalaske sunca. Za osjećaje. One do daske. Ja se vežem cijelim srcem…


[OPŠIRNIJE]Medijska pismenost, medijski sadržaji i medijski utjecaji
Kristina Jurić / datum: 20. 2. 2020. 00:20

U prostoru knjižnice Trgovačke i komercijalne škole Davor Milas održano je gostujuće predavanje na temu medijske pismenosti. Predavači su bili s Odsjeka za kulturu, medije i menadžment Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, Tomislav Levak, mag. cult. i Snježana Barić – Šelmić, mag. cult. Bilo je govora o pojmu medijske pismenosti i načelima na kojima se suvremeni koncept medijske pismenosti zasniva te o počecima i razvoju tehnologija (Sve to zahtijeva izobrazbu krajnjih korisnika!).


[OPŠIRNIJE]One Billion Rising
Kristina Jurić / datum: 16. 2. 2020. 23:05

Akcija One Billion Rising održana je se 14. veljače 2020. u 10,30 sati u Arheološkom muzeju. Svrha ove akcije je da se kroz pjesmu i ples ukaže na globalni problem nasilja nad ženama. U projektu MUP- a sudjeluje Plesni studio Shine, djelatnici MUP – a, učenici Učeničkoga doma Trgovačke i komercijalne škole Davor Milas, Učeničkoga doma Ugostiteljsko – turističke škole, djelatnici vatrogasne postrojbe… Plesu su se pridružili mnogi građani, sve je bilo medijski popraćeno te podržano od strane Županije. Ovogodišnjom kampanjom One Billion Rising - RISING: FROM A CAMPAIGN, TO A WAY OF LIFE želi se ukazati na važnost kontinuiranog rada na sprječavanju nasilja nad ženama koje nadilazi manifestacije i obilježavanja na specifične dane i datume.


[OPŠIRNIJE]Božić u Trgovačkom, 17. 12. 2019.
Kristina Jurić / datum: 25. 1. 2020. 01:11

U iščekivanju porođenja djetešca koje nam donosi vjeru i nadu u bolje sutra, obilježili smo nadolazeći nam blagdan, Božić, koji raduje svakoga od nas. U ova vremena koja nam svjedoče o ozračju nesigurnosti, želimo bljesak svjetlosti koja nosi mir u srca, jačajući vjeru u sretnu budućnost. 


[OPŠIRNIJE]MŽSV, Vukovar, 2019.
Kristina Jurić / datum: 3. 6. 2019. 20:42

U Vukovaru je 29. 5. 2019. održano Međužupanijsko stručno vijeće učeničkih domova Pakraca, Požege, Vukovara i Osijeka. Domaćini su bili Đački dom Vukovar i Učenički dom Trgovačke i komercijalne škole „Davor Milas“ Osijek. Tema je bila održivi razvoj. 


[OPŠIRNIJE]Stručni skup, ZZJZ
Kristina Jurić / datum: 22. 5. 2019. 10:35

U Zavodu za javno  zdravstvo Osječko - baranjske županije, organiziran je stručni seminar za prosvjetne djelatnike i stručne službe u osnovnim i srednjim školama i učeničkim domovima.


[OPŠIRNIJE]Vukovar, 5. 4. 2019., 44. regionalna Domijada
Kristina Jurić / datum: 10. 4. 2019. 23:54

Učenici Učeničkog doma Trgovačke i komercijalne škole Davor Milas Osijek su sudjelovali na 44. regionalnoj Domijadi u Vukovaru i postigli, kao i uvijek, odlične rezultate te se cjelogodišnji trud voditelja i učenika pokazao na natjecanju u sportskim disciplinama i kulturnim kategorijama.


[OPŠIRNIJE]Zimska škola za odgajatelje, 6. – 8. 3. 2019., Osijek
Kristina Jurić / datum: 18. 3. 2019. 12:53

Tema ovogodišnje Zimske škole za odgajatelje u učeničkim domovima i stručne suradnike pedagoge je razvoj međuljudskih kompetencija koje omogućuju pojedincu da na konstruktivan način sudjeluje u društvenom životu i radu, rješavanju problematike i konflikata, kada je potrebno. Uključuje i sposobnost stvaranja povjerenja i empatije prema drugima, sposobnost suočavanja s frustracijama na konstruktivan način, pokazivanje interesa i poštivanja drugih, spremnost na prevladavanje stereotipa i predrasuda. Građanske kompetencije uključuju poznavanje i prihvaćanje koncepta ljudskih prava te spremnost reagiranja na društveno neprihvatljivo ponašanje.


[OPŠIRNIJE]Valentinovo u Trgovačkom
Kristina Jurić / datum: 19. 2. 2019. 21:00

Iako se Valentinovo slavi tek u veljači, danima se uoči toga „blagdana zaljubljenih“ govori o ljubavi, istina, ponajviše kroz prizmu darivanja. Prva lekcija ljubavi jest naučiti sebi darovati ono što očekuješ od drugih. Ljubiti sebe nije sebično jer ljubiti sebe znači vjerovati u vlastitu vrijednost, a to stvara zdrav osjećaj pozitivnoga samopoštovanja i vjere u vlastite sposobnosti. O ljubavi su napisane mnoge knjige, opjevana je u pjesmama, ali je još uvijek obavijena velom tajne. Vježbajući ljubav na sebi, čovjek uči kako voljeti drugoga… I ove je godine priredba povodom Valentinova održana u GČ Tvrđa, 17. put, uvijek veselija, bogatija i kvalitetnija. Profesore i učenike učeničkih domova iz Virovitice, Pakraca, Vukovara, Požege i Osijeka ugostili su djelatnici i učenici Učeničkog doma Trgovačke i komercijalne škole Davor Milas. Voditeljica doma Vesna Pirić, prof. uručila je zahvalnice i prigodne darove, za organizaciju priredbe Kristina Jurić, prof., za uređenje doma Martina Perković, prof., a za odlične delicije vrijedni kuhari i kuharice.


[OPŠIRNIJE]One Billion Rising
Kristina Jurić / datum: 19. 2. 2019. 20:33

Akcija One Billion Rising održana je se 14. veljače u 10,30 sati u Arheološkom muzeju. Svrha ove akcije je da se kroz pjesmu i ples ukaže na globalni problem nasilja nad ženama. U projektu MUP- a sudjeluje Plesni studio Shine, djelatnici MUP – a, učenici Učeničkoga doma Trgovačke i komercijalne škole Davor Milas, Učeničkoga doma Ugostiteljsko – turističke škole, djelatnici vatrogasne postrojbe… Plesu su se pridružili mnogi građani, sve je bilo medijski popraćeno te podržano od strane Županije. Ovogodišnjom kampanjom One Billion Rising - RISING: FROM A CAMPAIGN, TO A WAY OF LIFE želi se ukazati na važnost kontinuiranog rada na sprječavanju nasilja nad ženama koje nadilazi manifestacije i obilježavanja na specifične dane i datume.

Hvala učenicama koje su sudjelovale na manifestaciji!


[OPŠIRNIJE]Božić, 19. 12. 2018.
Kristina Jurić / datum: 17. 1. 2019. 21:15

„U one dane izađe naredba cara Augusta da se provede popis svega svijeta. Bijaše to prvi popis izvršen za Kvirinijeva upravljanja Sirijom. Svi su išli na popis, svaki u svoj grad. Tako i Josip, budući da je bio iz doma i loze Davidove, uziđe iz Galileje, iz grada Nazareta, u Judeju - u grad Davidov, koji se zove Betlehem - da se podvrgne popisu zajedno sa svojom zaručnicom Marijom koja bijaše trudna. I dok su bili ondje, navršilo joj se vrijeme da rodi. I porodi sina svoga, prvorođenca, povi ga i položi u jasle jer za njih nije bilo mjesta u svratištu.“

Lukino Evanđelje


[OPŠIRNIJE]Fazanijada i Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje u trgovačkome domu
Kristina Jurić / datum: 22. 10. 2018. 00:24

Dragi prijatelji,

svaki je početak težak, odvajanje od roditelja, sredine u kojoj vas svi poznaju i vi poznajete njih, dolazak u novi grad, školu, učenički dom… Vjerujem da ste  upoznali svoje odgajatelje, održali prve sastanke i hrabro zakoračili u novi, samostalni svijet. Sigurna sam, bit ćete kreativni i uspješni kao i mnoge generacije koje su prošle ovom ustanovom. Morate zapamtiti da se dobar čovjek ne postaje, dobar se čovjek u svakom od nas oslobađa. 


[OPŠIRNIJE]Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje, 16. 10. 2017.
Kristina Jurić / datum: 24. 10. 2017. 20:23

Priredba povodom Dana kruha i dobrodošlica novim učenicima, održana je 16.10.2017. u 20,30 sati u prostoru blagovaonice. 


[OPŠIRNIJE]Dobrodošlica, 2017.
Kristina Jurić / datum: 24. 10. 2017. 20:09

U sklopu adaptacije u Učenički dom pripremljen je plakat lijepih misli i legendi o Osijeku kako bi se učenici što bolje informirali o novoj sredini i osjetili da su okruženi pozitivnom energijom koja utječe na njihov psihosocijalni razvoj. 


[OPŠIRNIJE]Izložba pasa, 23. 9. 2017.
Kristina Jurić / datum: 24. 10. 2017. 01:36

I ove je godine, Osijek, bio domaćin izložbe mnogobrojnih psećih pasmina, Haskija, Rotvajlera, Dobermana i još na desetke drugih. Od onih najmanjih pa sve do najvećih. Učenici, uključeni u projekt „Prevencija po mjeri mladih“ imali su priliku vidjeti Izložbu na  prekrasnom prostoru osječke Copacabane


[OPŠIRNIJE]42. državna Domijada, Rovinj, 5. – 7. 5. 2017.
Kristina Jurić / datum: 11. 5. 2017. 18:06

Domaćini ovogodišnje 42. državne Domijade su bili domovi Regije istočna Hrvatska. I ove se godine natjecalo u kulturi, likovnosti, filmskom stvaralaštvu i raznim sportovima. Odgajatelji, sa svojim učenicima koji su osvojili prvo mjesto u pojedinim kategorijama na 42. regionalnoj Domijadi u Požegi,  imali su pravo pristupiti državnom natjecanju. Učenički dom Trgovačke i komercijalne škole „Davor Milas“, Osijek sudjelovao je šahu (M), košarci, nogometu, kategoriji slike, crteža i skulpture. Voditelji su bili: Ivan Gyorgy, prof., Vesna Pirić, prof., Domagoj Gradištanac, dipl.oec i Kristina Jurić, prof. Osvojili smo prvo mjesto u nogometu i kategoriji skulpture, a drugo u kategoriji crteža. Ostali sudionici se nisu uspjeli plasirati, ali su se iznimno trudili te se nadamo boljem uspjehu sljedeće godine. 


[OPŠIRNIJE]42. regionalna Domijada, Požega, 2017.
Kristina Jurić / datum: 11. 4. 2017. 14:20

U Požegu se dolazi sa sve četiri strane svijeta. A kako i ne bi kad je Požega deklarirala svoju gostoljubivost u samom svom grbu koji prikazuje kulu širom otvorenih vrata. Dolaziš li sa zapada, od Zagreba vidiš Požegu već izdaleka. Ako i ne znaš da je zbog kulture zovu Slavonska Atena, sličnost sa gradom božice mudrosti možeš vidjeti i po kamenom brežuljku koji se kao Akropola diže usred grada.    Ovogodišnja 42. Regionalna Domijada je održana u Požegi 7. 4. 2017., sudjelovali su učenici učeničkih domova iz Osijeka, Pakraca, Vukovara i Požege. Nakon svečanog otvorenja, sportaši su otišli na terene, a učenici koji su sudjelovali  u kulturnom programu ostali su u prostoru Doma.


[OPŠIRNIJE]RADIONICA AKTIVNOG SLUŠANJA
Kristina Jurić / datum: 5. 4. 2017. 22:28

Aktivno slušanje predstavlja važnu vještinu koja se može primjenjivati u svakodnevnom životu. Ona se smatra dijelom socijalnih i komunikacijskih vještina te je presudna za uspješnu komunikaciju jer se odnosi na svjesnu misaonu aktivnost s ciljem razumijevanja govornika (Varga i Tokić, 2015). Sinoć je na ovu temu održana radionica u Učeničkom domu Trgovačke škole. Sudjelovali su učenici uključeni u Projekt „Prevencija po mjeri mladih“. 


[OPŠIRNIJE]RADIONICA U KLASJU
Martina Perković / datum: 5. 4. 2017. 22:12

U sklopu projekta „Prevencija po mjeri mladih“ ,22 .3. 2017.god. je održana radionica u Centru za pružanje usluga u zajednici „Klasje“ . Na radionici su sudjelovali učenici iz Učeničkog doma Trgovačke i komercijalne škole „Davor Milas“ te odgajateljica Martina Perković, a vodili su je volonteri iz udruge „Pobjede“ za napuštene životinje (Azil Nemetin).


[OPŠIRNIJE]Interaktivno predavanje "Za zdravlje-Vaga"
Kristina Jurić / datum: 29. 3. 2017. 02:01

U Učeničkom domu Trgovačke i komercijalne škole "Davor Milas" održano je interaktivno predavanje koje je održala univ. spec. techn. aliment , Danijela Periš, mag. ing. agr., voditeljica Savjetovališta "Za zdravlje-Vaga" (14. 3. 2017.). Predavanje je prvo od tri predavanja i radionica koje će se provesti u sklopu Projekta CNZD-u. 


[OPŠIRNIJE]„Samopredstavljanje“: projekt Znanjem protiv ovisnosti – Trening socijalnih vještina
Kristina Jurić / datum: 28. 3. 2017. 20:56

U Učeničkom domu je 28. 2. 2017. održana uvodna radionica „Samopredstavljanje“: projekt Znanjem protiv ovisnosti – Trening socijalnih vještina. Radionici je nazočilo dvanaest učenika, a održale su je Martina Perković, prof. i Kristina Jurić, prof. 


[OPŠIRNIJE]PROJEKT PREVENCIJA PO MJERI MLADIH
Kristina Jurić / datum: 28. 3. 2017. 20:47

Pod pokroviteljstvom: Ured za suzbijanje zlouporabe droga Vlade Republike Hrvatske, Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo pravosuđa)

Trajanje projekta: 1.studeni 2016.-31.listopad 2017.

Prijavitelj projekta: Centar za nestalu i zlostavljanu djecu


[OPŠIRNIJE]DAN RUŽIČASTIH MAJICA
Kristina Jurić / datum: 24. 2. 2017. 19:48

[OPŠIRNIJE]Valentinovo, 2017.
Kristina Jurić / datum: 24. 2. 2017. 19:28

[OPŠIRNIJE]Vrijeme adventa i Božića u Trgovačkom, 2016.
Kristina Jurić / datum: 18. 1. 2017. 21:58

[OPŠIRNIJE]AIDS i spolno prenosive bolesti
Kristina Jurić / datum: 17. 1. 2017. 14:35

Povodom Sjetskog dana borbe protiv AIDS-a i spolno prenosivih bolesti 1.12., ugostili smo studenta predavača Matiju Fenricha s MFOS te na taj način produžili dugogodišnju suradnju Učeničkog doma Trgovačke i komercijalne škole Davora Milasa u Osijeku i Medicinskog fakulteta. Nakon izdašne prezentacije, učenici su postavljali pitanja koja su im bila zanimljiva. Organizaciju predavanja preuzela je Mira Vrcan, prof.

 


[OPŠIRNIJE]KESTENIJADA, Pakrac
Kristina Jurić / datum: 23. 11. 2016. 23:50

Učenici i odgajatelji iz učeničkih domova u Vukovaru, Požegi i Osijeku, posjetili su Učenički dom Srednje škole Pakrac te sudjelovali na ovogodišnjoj tradicionalnoj Kestenijadi, 11. studenoga 2016. U radionici, koju je vodila voditeljica projekta odgajateljica Irenka Šepl, sudjelovali su svi nazočni.


[OPŠIRNIJE]MŽSV, Učenički dom Trgovačke i komercijalne škole „Davor Milas“ Osijek
Kristina Jurić / datum: 3. 11. 2016. 13:00

Jedna od bitnih odrednica pedagoški djelotvorne škole i učeničkog doma je razvijena suradnja s roditeljima. Suradnja predstavlja zajedničko djelovanje i pregovaranje koje je usmjereno prema nalaženju rješenja, odnosno novog, zajedničkog polazišta. Suradnja-NE postoji kada su glasovi povišeni a ljudi uzbuđeni i ljuti; NE postoji kada su ljudi pasivni ili se učestalo vraćaju na iste probleme. Suradnja škole i obitelji, odnosno učitelja i roditelja, može biti tradicionalna i partnerska a ovisi o školskom ozračju, individualnim osobinama učitelja/odgajatelja i psihosoc. i sociodemografskim osobinama roditelja. 


[OPŠIRNIJE]FIŠIJADA, Vukovar
Kristina Jurić / datum: 21. 10. 2016. 17:37

21.10.2016. u Vukovaru je održana Fišijada gdje su učenici s profesorima, uz malu pomoć kuhara, sudjelovali u kuhanju pravog slavonskog specijaliteta. Fišijada nije samo druženje, već i interaktivna suradnja. Akcent je na kreativnosti, spretnosti, natjecateljskom duhom. Kolege Gradištanac, Domagoj i Jurić Kristina uz troje učenika, bili su predstavnici Učeničkog doma Trgovačke i komercijalne škole „Davor Milas“, Osijek. Naš kuharski uradak ocijenjen je vrlo dobrom ocjenom. Učenici su igrali razne kreativne igre koje su uključile i motoričku i kognitivnu sferu učenika. Nakraju smo se počastili fišem koji su skuhali učenici naših domova (Požega, Pakrac, Vukovar, Osijek).


[OPŠIRNIJE]Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje u učeničkom domu Trgovačke i komercijalne škole Davor Milas, Osijek
Kristina Jurić / datum: 20. 10. 2016. 23:35

[OPŠIRNIJE]41. državna Domijada, Rovinj, 6. – 8. 5. 2016.
Kristina Jurić / datum: 10. 5. 2016. 14:50

Sva zlata i srebra Slavonije

Nakon vrlo uspješne 41. regionalne Domijade u Pakracu, učenici koji su smješteni u Učeničkom domu Trgovačke i komercijalne škole Davor Milas u Osijeku, osvojili su zavidna mjesta u konkurenciji 40 učeničkih domova u Republici Hrvatskoj koji su se natjecali u sportu i kulturi. 


[OPŠIRNIJE]41. REGIONALNA I DRŽAVNA DOMIJADA
Kristina Jurić / datum: 23. 4. 2016. 02:02

Domaćini ovogodišnje 41. regionalne Domijade bio je Pakrac. Domijada je održana 15.4.2016. To je manifestacija godišnjeg rada učenika i njihovih odgajatelja. Naši su učenici ostvarili iznimne rezultate, kao i svake godine, te će ići na državnu Domijadu koja će se održati u Rovinju 6. – 8.5.2016. Natjecanje je u kategorijama sporta, likovnosti i kulture. Istočna regija domaćin je ovogodišnje državne Domijade a Dom učenika Trgovačke i komercijalne škole Davor Mila Osijek zadužen je za organizaciju cjelokupne likovnosti na razini Republike Hrvatske. Organizaciju je preuzela Veronika Šnajder, prof. i Državni povjerenik za kulturu u učenički domovima, Kristina Jurić, prof. Natjecanja će biti u hotelu Park i apartmanskom naselju Amarin Maistra u Rovinju. Svesrdnu pomoć u organizaciji daje ravnateljica i djelatnici tamošnje gimnazije. 


[OPŠIRNIJE]EKO DAN
Kristina Jurić / datum: 23. 4. 2016. 02:01

Srednjoškolski đački dom oragnizira svake godine poučno druženje na ovu temu. Nakon uvodne prezentacije krenuli su, zajedno s gostima drugim domova, u Park prirode Kopački rit– srce Dunava i obilazak dvorca Tikveš. Održane su i radionice, a iz Trgovačkog doma išla je odgajateljica Martina Perković i dvije učenice.

Kristina Jurić, prof.


[OPŠIRNIJE]HUMANITARNA AKCIJA
Kristina Jurić / datum: 23. 4. 2016. 02:00

…Marija Đermanović. 


[OPŠIRNIJE]VALENTINOVO U TRGOVAČKOM
Kristina Jurić / datum: 23. 4. 2016. 01:58

[OPŠIRNIJE]DAN SIGURNIJEG INTERNETA 09.2.2016 GODINE! #DAJSVOJDOPRINOS
Kristina Jurić / datum: 23. 4. 2016. 01:56

Nakon niza priprema, Kristina Jurić, prof. uz suradnju s Borisom Radanovićem iz Centar za nestalu i zlostavljanu djecu, psihologinjom Mirnom Ažić i tehničkom podrškom kolege Domagoja Gradištanca sudjelovali smo u online predavanju. Jedini dom koji je sudjelovao u predavanju na ovu temu uz osnovne i srednje škole Hrvatske. Bilo je govora o društvenim mrežama koje učenici, često, neodgovorno koriste. Zato je bitna edukacija, kako djece tako i odraslih. Podijeljen je i promotivni materijal. Sudjelovalo je 20 – tak učenika različitih škola i razreda.

Kristina Jurić, prof.


[OPŠIRNIJE]BOŽIĆNA PRIREDBA
Kristina Jurić / datum: 23. 4. 2016. 01:55

[OPŠIRNIJE]MŽSV
Kristina Jurić / datum: 23. 4. 2016. 01:51

[OPŠIRNIJE]ORIGAMI RADIONICA
Kristina Jurić / datum: 23. 4. 2016. 01:50

O Origami (jap.; oru = savijanje, kami = papir) tradicionalna je japanska vještina kreiranja modela od papira. Tradicionalno se koristi kvadrat, ali postoji veliki broj modela koji se radi od drugačijih oblika papira - pravokutnika, trokuta itd. Origami se dijeli na tradicionalni i modularni, u kojem se više dijelova povezuje u cjelinu.Ne postoje precizni podaci o tome, kada je origami nastao. Najčešće se povezuje s izumom papira u Kini oko 2. stoljeća pr. Kr. Iako je tamo najvjerojatnije i nastao, origami je pravi procvat doživio u Japanu, gdje se tretira kao nacionalna umjetnost. Pored Japana, ova vještina se pojavila i u drugim dijelovima svijeta, primjerice u Španjolskoj, gdje je poznata pod imenom "papiroflexia".Već u 8. stoljeću, origami je postao sastavni dio raznih ceremonija u Japanu. Samuraji su razmjenjivali darove, koji su na sebi imali ukrase "tuti" - savijene trake papira. Za vrijeme obreda šintoističkih vjenčanja, korišteni su origami leptiri, koji su simbolizirali mladence. Učenik Ugostiteljsko – turističke škole Osijek Ivan Mitrović, zajedno s voditeljicom radionice (Kristina Jurić, prof.) pokazao je učenicima kako se izrađuju jednostavniji oblici, nakon ove radionice, održana je još jedna gdje smo se morali više potruditi kako bismo dobili slikovite papirne oblike.

Kristina Jurić, prof.


[OPŠIRNIJE]DAN GRADA OSIJEKA I PALAČINKIJADA UGO – DOMU
Kristina Jurić / datum: 23. 4. 2016. 01:49

2.12. Grad slavi svoj dan te, povodom obilježavanja te manifestacije, djelatnici ustanove organiziraju Palačinkijadu. Karakteristično je da učenici i profesori doma ugošćuju, osim domova Istočne regije i goste iz Mađarske, Slovačke te učenike i djelatnike Doma za odgoj i preodgoj mladeži Osijek. Učenici se natječu u pečenju palačinki što je zabavno, razvija motoriku, spretnost, kreativnost, timski rad . Osjeća se sinergija između učenika i profesora. Iz Doma učenika Trgovačke i komercijalne škole Davor Milas Osijek išla je kolegica Martina Perković i voditeljica Vesna Pirić.

Kristina Jurić, prof.


[OPŠIRNIJE]FIŠIJADA i MUZEJ VUČEDOLSKE KULTURE
Tatjana Radić / datum: 23. 4. 2016. 01:48

[OPŠIRNIJE]DANI KRUHA I ZAHVALNOSTI ZA PLODOVE ZEMLJE
Kristina Jurić / datum: 23. 4. 2016. 01:45

[OPŠIRNIJE]KESTENIJADA
Kristina Jurić / datum: 23. 4. 2016. 01:44

[OPŠIRNIJE]ZAMKE I PREDNOSTI VELIKOGA GRADA
Kristina Jurić / datum: 23. 4. 2016. 01:43

[OPŠIRNIJE]FAZANIJADA!
Kristina Jurić / datum: 23. 4. 2016. 01:40

[OPŠIRNIJE]40. REGIONALNA DOMIJADA
Tatjana Radić / datum: 15. 4. 2015. 23:59

Ove je godine, 10.4.,  održana 40. regionalna Domijada, a domaćin je bio Učenički dom Hrvatskoga radiše iz Osijeka. Sudjelovali su domovi Regije (Požega, Pakrac, Vukovar, Osijek – 4 doma). Učenički dom Trgovačke i komercijalne škole „Davor Milas“, Osijek i ove je godine postigao zavidne rezultate te osvojio brojne medalje. 


[OPŠIRNIJE]DAN ĐAČKOGA DOMA U POŽEGI, 19.3.2015.
Tatjana Radić / datum: 27. 3. 2015. 10:16

Đački dom u Požegi slavio je svoj dan pa su povodom toga, a s ciljem zajedničke suradnje, djelatnici doma pozvali predstavnike drugih domova Regije. Otvorena je prigodna izložba koja se sastojala od povijesnih podataka, uporabnih predmeta, književno – umjetničkih spisa te ostalih podataka karakterističnih za taj kraj. 


[OPŠIRNIJE]Eko dan u Slavonskom Brodu
Tatjana Radić / datum: 23. 3. 2015. 16:18

U petak, 20.03.2015. učenice prvog razreda i članice eko- skupine Maja Š. i Marija R. u pratnji odgajateljice Mirne Ažić zaputile su se na izlet u Slavonski Brod koji je organizirao Srednjoškolski đački dom koji nas je za dobrodošlicu počastio finim čokoladnim muffinima.


[OPŠIRNIJE]Zdravlje je IN
Tatjana Radić / datum: 18. 3. 2015. 20:33

Nakon mjerenja koje pokazuje stanje organizma (masa, visina, postotak masnoće i vode u organizmu) u Učeničkom domu Trgovačke i komercijalne škole „Davor Milas“ Osijek u srijedu 11.3.2015. održano je predavanje o zdravom načinu života, o istinama i zabludama s kojima se susrećemo na Internetu. 


[OPŠIRNIJE]Radionica o prevenciji nasilja u mladenačkim vezama
Tatjana Radić / datum: 5. 3. 2015. 17:15

02.03.2015. u Učeničkom domu održana je prva po redu radionica o prevenciji nasilja u mladenačkim vezama. Na radionici pod imenom 'Želim kvalitetnu i dobru vezu' kroz nekoliko različitih aktivnosti razgovarali smo o tome što čini dobru i kvalitetnu, a što lošu vezu. Učenice koje su sudjelovale na radionici složile su se s time da je za kvalitetnu ljubavnu, ali i prijateljsku vezu potrebno poštovanje, iskrenost, ljubav, prijateljstvo i povjerenje. 

 


[OPŠIRNIJE]Valentinovo Učeničkoga doma Trgovačke i komercijalne škole „Davor Milas“ Osijek, 12.2.2015.
Tatjana Radić / datum: 13. 2. 2015. 01:09

Svi znaju voljeti, jer su se rodili s tim darom. Neki to rade prirodno dobro, ali većina treba  ponoviti gradivo i svi, bez izuzetka,  imaju potrebu gorjeti  u vatri svojih proživljenih emocija, oživjeti  neke radosti i boli, uspone i padove, sve dok ne postignu onu nit vodilju koja stoji iza svakog novog susreta. Trinaesti put zaredom održana je priredba povodom Valentinova. 


[OPŠIRNIJE]PREZENTACIJA O OVISNOSTIMA
Tatjana Radić / datum: 24. 1. 2015. 22:24

Prezentaciju o ovisnostima u našem su domu održale Sara Skok Brkić i Lucija Barišić koje su pri Crvenom križu, Osijek. 


[OPŠIRNIJE]Projekt Zdravlje je IN II
Tatjana Radić / datum: 24. 1. 2015. 22:12

Projekt Zdravlje je IN nastavlja s novim ciklusom i u šk. god. 2014./2015. Predavanja, radionice, savjetovanja bit će prezentirani u Trgovačkoj i komercijalnoj školi „Davor Milas“ Osijek te učenicima Učeničkoga doma škole. 


[OPŠIRNIJE]Božić, 2014. u Trgovačkom domu
Tatjana Radić / datum: 15. 1. 2015. 11:56

Božić je najveći vjerski blagdan kojemu ciklus počinje s Došašćem, nastavlja se Badnjakom i traje do Sveta tri kralja. 


[OPŠIRNIJE]Sanjarenje
Tatjana Radić / datum: 12. 12. 2014. 11:51

Sanjaranje, naziv je izložbe slika likovne umjetnice Lidije Pavlić, otvorene u Srednjoškolskom đačkom domu Osijek. Tim je događajem, koji je okupio brojne Osječane, koji prate i cijene likovni rad Lidije Pavlić, počeo tradicionalni humanitarni projekt Advent, kojim se ove godine obilježava 60. obljetnica rada i osnutka Srednjoškolskog đačkog doma.


[OPŠIRNIJE]Palačinkijada…
Tatjana Radić / datum: 12. 12. 2014. 11:45

U sklopu suradnje učeničkih domova održana je 22. Po redu Palačinkijada u Učeničkom domu Ugostiteljsko-turističke škole u Osijeku. Osim našega doma bili su i gosti iz drugih domova (Virovitica, Požega, Pakrac, Vukovar te učenici iz Hotelove akademije iz slovačkog grada Nitre). 


[OPŠIRNIJE]Obilježavanje Dana borbe protiv AIDS-a
Tatjana Radić / datum: 12. 12. 2014. 11:36

U učeničkom domu Trgovačke i komercijalne škole „Davor Milas“, Osijek u sklopu dugogodišnje suradnje sa studentima MFOS-a a Dana borbe protiv AIDS-a, održano je predavanje o toj temi. 


[OPŠIRNIJE]Kestenijada u Pakracu
Tatjana Radić / datum: 3. 12. 2014. 22:04

U sklopu suradnje učeničkih domova i ove godine održana je, 7.11.2014., popularna Kestenijada u Pakracu. 


[OPŠIRNIJE]Pripreme za Palačinkijadu u Domu učenika Ugostiteljsko-turističke škole u Osijeku
Tatjana Radić / datum: 23. 11. 2014. 01:04

Palačinkijada će se održati u Domu učenika Ugostiteljsko-turističke škole u Osijeku 28.11.2014. 


[OPŠIRNIJE]Halloween ili Noć vještica
Tatjana Radić / datum: 6. 11. 2014. 00:53

Halloween ili Noć vještica (noć s 31. listopada na 1. studenog) je praznik koji se najviše slavi u Americi, ali pod utjecajem američke filmografije postaje sve prihvaćeniji u ostatku svijeta pa tako i kod nas.


[OPŠIRNIJE]DANI KRUHA I ZAHVALNOSTI ZA PLODOVE ZEMLJE, 2014.
Tatjana Radić / datum: 1. 11. 2014. 01:01

Nakon prigodne proslave u školi, Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje održali su se i u Učeničkom domu Trgovačke i komercijalne škole „Davor Milas“. 


[OPŠIRNIJE]DOM UČENIKA VUKOVAR – FIŠIJADA
Tatjana Radić / datum: 21. 10. 2014. 23:43

U Domu učenika Vukovar, a u sklopu suradnje domova, organizirana je Fišijada. Sudjelovali su gosti iz drugih domova: Pula, Zagreb, Pakrac te ostali osječki domovi. 


[OPŠIRNIJE]Predavanje o nenasilju, Fazanijada i radionica
Tatjana Radić / datum: 13. 10. 2014. 23:12

U sklopu adaptacije u učenički dom, održano je predavanje o nenasilju i zakonskim pravima učenika. Predavanje je održao gospodin Andrašević iz PU Osijek. 


[OPŠIRNIJE]Sastanak državnog povjerenstva za kulturu i sport
Tatjana Radić / datum: 13. 10. 2014. 22:52

Sa sastanka odgajatelja (povjerenika za kulturu, likovnost i sport) učeničkih domova Osječko –baranjske, Požeško-slavonske i Vukovarsko-srijemske županije, održan 30.9.2014. u Trgovačkoj i komercijalnoj školi „Davor Milas“ – Učenički dom Osijek s početkom u 10.00 sati i trajanjem do 12.00. sati.


[OPŠIRNIJE]Svečana priznanja u Županiji osječko - baranjskoj
Tatjana Radić / datum: 8. 6. 2014. 00:56

Župan Vladimir Šišljagić primio je jučer učenike srednjih škola i učeničkih domova s područja Županije koji su osvojili prva mjesta na županijskim i međužupanijskim natjecanjima u tekućoj školskoj godini te njihove mentore i pohvalio učenike i učenice koji su osvojili jedno od prva tri mjesta na državnim natjecanjima. 


[OPŠIRNIJE]MATURALNA VEČERA U DOMU UČENIKA
Tatjana Radić / datum: 24. 5. 2014. 02:01

U četvrtak 15. svibnja 2014. godine u našem Domu učenika održana je tradicionalna Maturalna večera na kojoj su bili nazočni svi naši maturanti i njihovi odgajatelji. Zanimljivost ove večere je ta što je riječ o maturantima iz različitih osječkih škola povezanih  višegodišnjim prijateljstvom jer je njihov srednjoškolski  život obilježen boravkom u našem Domu. 


[OPŠIRNIJE]39. državna Domijada
Tatjana Radić / datum: 16. 5. 2014. 00:01

Nakon uspješne 39. regionalne Domijade naša je regija osvojila zavidne rezultate na državnoj Domijadi u Baškom Polju od 9.5.2014. do 11.5.2014. U organizaciji domova Splita, Dubrovnika i Zadra, a na lokacijama prekrasne Makarske rivijere, učenici iz cijele Hrvatske natjecali su se u sportu, likovnosti i kulturi.


[OPŠIRNIJE]39. REGIONALNA DOMIJADA 2014. godine
Ivica Mršo / datum: 28. 4. 2014. 22:19

[OPŠIRNIJE]DRŽAVNA DOMIJADA UMAG, 10-13.2012.
Tatjana Radić / datum: 25. 5. 2012. 22:48

 

Na državnoj Domijadi u Umagu od 10.-13. 2012. održano je natjecanje učenika
u području sporta i kulture. 


[OPŠIRNIJE]KVIZ ZNANJA
Tatjana Radić / datum: 7. 5. 2012. 22:09

 

28.3.2012. u Učeničkom domu Trgovačke i komercijalne škole "Davor Milas" je održan kviz znanja koji je organizirao prof. Gyorgy.

[OPŠIRNIJE]Regionalna Domijada
Tatjana Radić / datum: 3. 5. 2012. 23:09

Regionalna Domijada je održana u Vukovaru, 20.4.2012.


[OPŠIRNIJE]PROSLAVA EKO DANA
Tatjana Radić / datum: 21. 4. 2012. 12:48

 

Proslava 10. jubilarnog Eko dana u organizaciji Srednjoškolskog đačkog doma je održana 29.3.2012., a tema je bila "Slavonska šuma". 


[OPŠIRNIJE]RADIONICE U SURADNJI SA CRVENIM KRIŽEM
Tatjana Radić / datum: 20. 3. 2012. 21:51

[OPŠIRNIJE]ZIMSKA ŠKOLA ZA ODGAJATELJE
Tatjana Radić / datum: 20. 3. 2012. 21:52

 

14.3.-16.3.2012.
 
U Primoštenu je održana Zimska škola za odgajatelje.

[OPŠIRNIJE]VALENTINOVO
Tatjana Radić / datum: 20. 3. 2012. 21:55

14.2.2012.


[OPŠIRNIJE]DOMIJADA
Tatjana Radić / datum: 20. 3. 2012. 22:04

Regionalna Domijada održana je 15. 4. 2011. Učenici su osvojili prvo mjesto u košarci, plesu, nogometu i šahu (Ž) te drugo mjesto u glazbenome izričaju,  šahu (M) i treće u kategoriji recitacije.


[OPŠIRNIJE]NATJECANJA I NAGRADE!
Tatjana Radić / datum: 20. 3. 2012. 22:11

[OPŠIRNIJE]RSS


TRGOVAČKI DOM

 

Početak rada doma datira od daleke 1964. godine, točnije od 1.2.1964. kada je svečano počeo sa radom. Dom je sagrađen sredstvima Komore 50% i sredstvima kredita društvenog fonda 50%. Izgradnja je zamišljena u dvije faze.
 
U prvoj fazi izgrađen je samo spavaonički dio, a učenici su se hranili u restoranu društvene prehrane. Starije generacije učenika ovog doma sa sjetom se sjećaju "kaubojskih" uvjeta prehrane u restoranu "27. jul".
 
Interensantan je podatak da su prvi učenici plaćali opskrbninu 11.500 dinara, a već za dva mjeseca cijena je zbog poskupljenja mesa povećana na 12.000 dinara.
 
Budući da nije bilo novaca za izgradnju druge faze doma (gdje bi bile smještene učionice, društvene prostorije, te kuhinja sa restoranom) prešlo se u preuređenje postojećeg prostora. Tako je u prizemlju od dviju soba i dijela hodnika napravljena postojeća učionica. Naporima djelatnika doma, i uz pomoć SIZ-a za trgovinu, 1977. godine preuređen je prostor bivše kotlovnice za kuhinju, a od predvorja i dviju soba napravljena je blagovaonica.
 
1991. godine primili smo prve prognanike iz Tenja u dom, i od tada do 1999. u domu borave prognanici.
 
Godine 1994. domu je dograđen jedan kat, a dom je generalno renoviran u projektu renoviranja same škole 2004. godine.
Odgovorna osoba: Vesna Pirić (031/202-920)
preskoči na navigaciju