preskoči na sadržaj

Trgovačka i komercijalna škola "Davor Milas"

Login

Videoprezentacija škole

eDnevnik

Raspored sati

Info centar za mlade

Tražilica
Vremenska prognoza

 

Škola i partneri

Brojač posjeta
Ispis statistike od 21. 11. 2012.

Ukupno: 3902879
Ovaj mjesec: 1272
Ovaj tjedan: 1062
Danas: 15
Besplatan web

Web hosting

Zadovoljstvo nam je izvijestiti vas da je 17. rujna poseban i jedinstven u dugogodišnjoj povijesti Škole.  Odlukom da se 17. rujna proglasi Danom naše Škole s posebnim poštovanjem odajemo počast jednom mladom čovjeku koji je iz ovih klupa, s tek navršenih 18 godina, otišao u najtežu bitku u kojoj je izgubio svoj mladi život.

 

http://ss-trg-kom-dmilas-os.skole.hr/upload/ss-trg-kom-dmilas-os/images/newsimg/283/Image/Davor.JPG

Davor Milas 1973. - 1991.

Na sjednici Školskog odbora 12. rujna 2014. godine prihvaćen je prijedlog ravnateljice i Nastavničkog vijeća škole o promjeni datuma obilježavanja Dana škole.

Dan škole do sada se obilježavao 7. listopada kada je prema zapisima davne 1949. godine škola počela s radom pod nazivom Ekonomsko trgovački tehnikum. Tijekom vremena škola je mijenjala i nazive i adresu.

Od 2005. godine škola nosi naziv poginuloga hrvatskoga branitelja Davora Milasa koji je bio učenik škole upravo u vrijeme Domovinskog rata. Prilikom svečanoga uručenja kopije odlikovanja reda Nikole Šubića Zrinskog školi, Ministar branitelja Predrag Matić uz suglasnost roditelja  Davora Milasa predložili su da škola koja jedina u Hrvatskoj ponosno nosi ime poginuloga hrvatskoga branitelja slavi svoj Dan škole na dan Davorova rođenja.

Zadovoljstvo nam je stoga izvijestiti vas da je 17. rujna poseban i jedinstven u dugogodišnjoj povijesti Škole.  Odlukom da se 17. rujna proglasi Danom naše Škole s posebnim poštovanjem odajemo počast jednom mladom čovjeku koji je iz ovih klupa, s tek navršenih 18 godina, otišao u najtežu bitku u kojoj je izgubio svoj mladi život. Davor Milas je 1991. godine, kao maturant naše Škole, odlučio odjenuti odoru hrvatske vojske i braniti Domovinu od srpske agresije. Poginuo je 5. prosinca 1991. godine u šumi Rosinjači tijekom jedne od najžešćih neprijateljskih akcija kojima su pokušali slomiti obranu Osijeka.

Inače nam svima Davor Milas može biti uzor jer je i u tako ranoj mladosti znao donijeti hrabru i nesebičnu odluku kojom je ljubav za svoj narod znao staviti ispred vlastite sigurnosti jer je neposredno prije pogibije sa Školom mogao otputovati na  sigurno u Slovačku, a svima nam je poznato da nema veće ljubavi od one kada netko život svoj položi za prijatelje svoje. I danas ga se mi stariji profesori sjećamo s poštovanjem, a njegovi školski prijatelji ne zaboravljaju posjetiti njegove roditelje na tužnu godišnjicu smrti.

Na ulazu u Školu možete vidjeti izloženu kopiju odlikovanja Reda Nikole Šubića Zrinskog koju nam je 29. travnja 2014. godine svečano uručio ministar branitelja Predrag Matić. Lijepo je prisjetiti se riječi koje nam je ministar Matić tada uputio:“ Kopija odlikovanja dodijeljena je Školi s ciljem da svakoga dana sadašnje, ali i buduće generacije učenika podsjeća na junaštvo Davora Milasa, da učenici znaju tko je bio Davor Milas i zašto njihova škola nosi to ime, ime čovjeka koji im je, uz brojne svoje suborce, omogućio sretno i mirno djetinjstvo.“

Kada ulazite u Školu sjetite se da trebate živjeti za svoje snove jer Davorov san je bila sloboda u kojoj se oni mogu mirno ostvarivati.

 

http://ss-trg-kom-dmilas-os.skole.hr/upload/ss-trg-kom-dmilas-os/images/newsimg/283/Image/odlicje1.JPG

Ravnateljica Sandra Brajnović i ministar Predrag Matić

Na prigodnoj svečanosti u Trgovačkoj i komercijalnoj školi Davora Milasa ministar branitelja Predrag Matić predao je ravnateljici Sandri Brajnović preslik odličja Red Nikole Šubića Zrinskog kojim je predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović posthumno odlikovao njihova učenika Davora Milasa. Davor Milas je kao maturant osječke Trgovačke škole odlučio 1991. godine odjenuti odoru hrvatske vojske i braniti Domovinu od srpske agresije. Poginuo je 5. prosinca 1991. godine u šumi Rosinjači tijekom jedne od najžešćih neprijateljskih akcija kojima su pokušali slomiti obranu Osijeka. Tada je uz Davora Milasa poginulo još 15 hrvatskih branitelja, pripadnika 106. osječke brigade. Od svibnja 2005. godine zaslugom UHDDR-a, Temeljnog ogranka Sveti Rok iz Osijeka te gradskih i županijskih vlasti Trgovačka i komercijalna škola u Osijeku s ponosom nosi ime svog poginulog učenika Davora Milasa.

U prosincu 2013. godine  Davor Milas i njegovi suborci s Rosinjače odlikovani su Redom Nikole Šubića Zrinskog koji se dodjeljuje za najveći junački čin u Domovinskom ratu. Dana 29. travnja 2014.  je na prigodnoj svečanosti u školi kopija odlikovanja završila među učenicima i profesorima kao trajni znak sjećanja na hrabri čin Davora Milasa u obrani Republike Hrvatske. Na svečanosti su, među ostalima, bili i Davorovi roditelji Marija i Vladimir Milas te njegova razrednica iz 1991. godine, profesorica Mira Vrcan.  

 

 

 

 

preskoči na navigaciju