preskoči na sadržaj

Trgovačka i komercijalna škola "Davor Milas"

Login

Videoprezentacija škole

eDnevnik

Raspored sati

Info centar za mlade

Tražilica
Vremenska prognoza

 

Škola i partneri

Brojač posjeta
Ispis statistike od 21. 11. 2012.

Ukupno: 3882226
Ovaj mjesec: 2499
Ovaj tjedan: 708
Danas: 15
Besplatan web

Web hosting

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Fazanijada i Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje u trgovačkome domu
Autor: Kristina Jurić, 22. 10. 2018.

Dragi prijatelji,

svaki je početak težak, odvajanje od roditelja, sredine u kojoj vas svi poznaju i vi poznajete njih, dolazak u novi grad, školu, učenički dom… Vjerujem da ste  upoznali svoje odgajatelje, održali prve sastanke i hrabro zakoračili u novi, samostalni svijet. Sigurna sam, bit ćete kreativni i uspješni kao i mnoge generacije koje su prošle ovom ustanovom. Morate zapamtiti da se dobar čovjek ne postaje, dobar se čovjek u svakom od nas oslobađa. 


Nije neophodno učiniti herojsko djelo, otići daleko, potrošiti mnogo novaca, zasaditi drvo …To dolazi poslije. I nekako bez napora, s lakoćom. Dobar čovjek se ne postaje činjenjem dobrog djela. Dobar čovjek je najbolje djelo koje za života od sebe možemo napraviti…

A kruh…

 "Kruh priča povijest. Niknuo je kao žito. Zemlja ga je porodila. Kiša natopila. Čovjekov trud ga iznio na gumno" - dio je propovijedi Svetoga Augustina. Kruh je proizvod prirode i kulture. Prisutan u stvarnosti i mitu, u zbilji i uobrazilji. Istodobno je tvar i metafora, hrana i ufanje. Poprimio je značenja svjetovna i sveta, postao simbolom vječnoga i prolaznoga života. Vjere su ga blagoslivljale i slavile, puk mu se klanjao i zaklinjao se u nj. 

…Priredbi su nazočili učenici svih razreda, kolege i kolegice. Svaka je skupina sa svojim odgajateljem aranžirala stol, a vrijedni kuhari svojim su krušnim proizvodima upotpunili izgled blagovaonice. Priredbu je pripremila i osmislila plakat, zajedno s učenicima recitatorske i glazbene skupine, Kristina Jurić, prof. Predvorje doma su ukrasile učenice likovne skupine sa svojom odgajateljicom Martinom Perković, prof.

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
TRGOVAČKI DOM

 

Početak rada doma datira od daleke 1964. godine, točnije od 1.2.1964. kada je svečano počeo sa radom. Dom je sagrađen sredstvima Komore 50% i sredstvima kredita društvenog fonda 50%. Izgradnja je zamišljena u dvije faze.
 
U prvoj fazi izgrađen je samo spavaonički dio, a učenici su se hranili u restoranu društvene prehrane. Starije generacije učenika ovog doma sa sjetom se sjećaju "kaubojskih" uvjeta prehrane u restoranu "27. jul".
 
Interensantan je podatak da su prvi učenici plaćali opskrbninu 11.500 dinara, a već za dva mjeseca cijena je zbog poskupljenja mesa povećana na 12.000 dinara.
 
Budući da nije bilo novaca za izgradnju druge faze doma (gdje bi bile smještene učionice, društvene prostorije, te kuhinja sa restoranom) prešlo se u preuređenje postojećeg prostora. Tako je u prizemlju od dviju soba i dijela hodnika napravljena postojeća učionica. Naporima djelatnika doma, i uz pomoć SIZ-a za trgovinu, 1977. godine preuređen je prostor bivše kotlovnice za kuhinju, a od predvorja i dviju soba napravljena je blagovaonica.
 
1991. godine primili smo prve prognanike iz Tenja u dom, i od tada do 1999. u domu borave prognanici.
 
Godine 1994. domu je dograđen jedan kat, a dom je generalno renoviran u projektu renoviranja same škole 2004. godine.
Odgovorna osoba: Vesna Pirić (031/202-920)
preskoči na navigaciju