preskoči na sadržaj

Trgovačka i komercijalna škola "Davor Milas"

Login

Videoprezentacija škole

eDnevnik

Raspored sati

Info centar za mlade

Tražilica
Vremenska prognoza

 

Škola i partneri

Brojač posjeta
Ispis statistike od 21. 11. 2012.

Ukupno: 3882226
Ovaj mjesec: 2499
Ovaj tjedan: 708
Danas: 15
Besplatan web

Web hosting

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
RADIONICA AKTIVNOG SLUŠANJA
Autor: Kristina Jurić, 5. 4. 2017.

Aktivno slušanje predstavlja važnu vještinu koja se može primjenjivati u svakodnevnom životu. Ona se smatra dijelom socijalnih i komunikacijskih vještina te je presudna za uspješnu komunikaciju jer se odnosi na svjesnu misaonu aktivnost s ciljem razumijevanja govornika (Varga i Tokić, 2015). Sinoć je na ovu temu održana radionica u Učeničkom domu Trgovačke škole. Sudjelovali su učenici uključeni u Projekt „Prevencija po mjeri mladih“. 


Ciljevi su: osvijestiti način na koji sudionici slušaju (uključujući verbalne i neverbalne aspekte komunikacije), naučiti prepoznavati nefunkcionalno slušanje, naučiti korake socijalne vještine aktivnog slušanja te demonstrirati korake socijalne vještine aktivnog slušanja. Učenici su, uz vodstvo odgajateljica Martine Perković i Kristine Jurić, igrali uloge govornika, slušatelja i promatrača te se izmjenjivali i na taj način vježbali aktivno slušanje, uočavali „crnu“ i „bijelu“ prezentaciju slušanja. Igrali su i igru „Pričaj mi priču“, pamtili sav sadržaj koji su osobe prije rekle te ponavljali izgovoren sadržaj uz dodavanje vlastite rečenice čiji sadržaj mora biti u najvećoj mogućoj mjeri povezan sa sadržajem i emocijom iz prethodne rečenice. Po završetku aktivnosti voditelji (Perković, Jurić) su komentirali aktivnost uz naglašavanje bitnih elemenata: međusobno slušanje, upamćivanje sadržaja, i ponavljanje sadržaja uz dodavanje vlastite rečenice. Nakraju su učenici dobili i domaću zadaću, odnosno mali pokus koji će biti pokazatelj realizacije predviđenih ishoda radionice (pamtiti sadržaj koji su osobe prije rekle, oblikovati rečenice i informacije te ih povezati s temom razgovora, unijeti emocije…).

Kristina Jurić, prof.

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
TRGOVAČKI DOM

 

Početak rada doma datira od daleke 1964. godine, točnije od 1.2.1964. kada je svečano počeo sa radom. Dom je sagrađen sredstvima Komore 50% i sredstvima kredita društvenog fonda 50%. Izgradnja je zamišljena u dvije faze.
 
U prvoj fazi izgrađen je samo spavaonički dio, a učenici su se hranili u restoranu društvene prehrane. Starije generacije učenika ovog doma sa sjetom se sjećaju "kaubojskih" uvjeta prehrane u restoranu "27. jul".
 
Interensantan je podatak da su prvi učenici plaćali opskrbninu 11.500 dinara, a već za dva mjeseca cijena je zbog poskupljenja mesa povećana na 12.000 dinara.
 
Budući da nije bilo novaca za izgradnju druge faze doma (gdje bi bile smještene učionice, društvene prostorije, te kuhinja sa restoranom) prešlo se u preuređenje postojećeg prostora. Tako je u prizemlju od dviju soba i dijela hodnika napravljena postojeća učionica. Naporima djelatnika doma, i uz pomoć SIZ-a za trgovinu, 1977. godine preuređen je prostor bivše kotlovnice za kuhinju, a od predvorja i dviju soba napravljena je blagovaonica.
 
1991. godine primili smo prve prognanike iz Tenja u dom, i od tada do 1999. u domu borave prognanici.
 
Godine 1994. domu je dograđen jedan kat, a dom je generalno renoviran u projektu renoviranja same škole 2004. godine.
Odgovorna osoba: Vesna Pirić (031/202-920)
preskoči na navigaciju