preskoči na sadržaj

Trgovačka i komercijalna škola "Davor Milas"

Login

Videoprezentacija škole

eDnevnik

Raspored sati

Info centar za mlade

Tražilica
Vremenska prognoza

 

Škola i partneri

Brojač posjeta
Ispis statistike od 21. 11. 2012.

Ukupno: 3882226
Ovaj mjesec: 2499
Ovaj tjedan: 708
Danas: 15
Besplatan web

Web hosting

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Eko dan u Slavonskom Brodu
Autor: Tatjana Radić, 23. 3. 2015.

U petak, 20.03.2015. učenice prvog razreda i članice eko- skupine Maja Š. i Marija R. u pratnji odgajateljice Mirne Ažić zaputile su se na izlet u Slavonski Brod koji je organizirao Srednjoškolski đački dom koji nas je za dobrodošlicu počastio finim čokoladnim muffinima.


Nakon kratke vožnje došli smo u Slavonski Brod. Prva postaja bila je Tvrđava Brod. Prošetali smo masivnim kompleksom Tvrđave uz pratnju vodiča, te se slikali pokraj kapelice. Zatim smo posjetili Tvrđavski zatvor te Muzej tambure u kojemu smo slušali o povijesti i izradi tamburica. Nakon toga, prošetali smo gradom do kipa Ivane Brlić- Mažuranić gdje smo slušali o njezinom životu i iznimnom doprinosu hrvatskoj književnosti.

Šetnju smo nastavili uz Savu gdje smo se zaustavili uz kip Potjeha iz priče 'Kako je Potjeh tražio istinu' te malo odmorili. Zatim smo posjetili Franjevački samostan i crkvu Presvetog Trojstva. Za kraj posjetili smo Hrvatski institut za povijest gdje smo imali izuzetnu čast pogledati originalni rukopis Šegrta Hlapića te pisma koja je Ivana Brlić- Mažuranić pisala svojoj obitelji i prijateljima. Nakon razgledanja, zaputili smo se svi zajedno na zasluženi ručak.

Hvala Srednjoškolskom đačkom domu na gostoprimstvu i vrlo zabavnom i poučnom danu!

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
TRGOVAČKI DOM

 

Početak rada doma datira od daleke 1964. godine, točnije od 1.2.1964. kada je svečano počeo sa radom. Dom je sagrađen sredstvima Komore 50% i sredstvima kredita društvenog fonda 50%. Izgradnja je zamišljena u dvije faze.
 
U prvoj fazi izgrađen je samo spavaonički dio, a učenici su se hranili u restoranu društvene prehrane. Starije generacije učenika ovog doma sa sjetom se sjećaju "kaubojskih" uvjeta prehrane u restoranu "27. jul".
 
Interensantan je podatak da su prvi učenici plaćali opskrbninu 11.500 dinara, a već za dva mjeseca cijena je zbog poskupljenja mesa povećana na 12.000 dinara.
 
Budući da nije bilo novaca za izgradnju druge faze doma (gdje bi bile smještene učionice, društvene prostorije, te kuhinja sa restoranom) prešlo se u preuređenje postojećeg prostora. Tako je u prizemlju od dviju soba i dijela hodnika napravljena postojeća učionica. Naporima djelatnika doma, i uz pomoć SIZ-a za trgovinu, 1977. godine preuređen je prostor bivše kotlovnice za kuhinju, a od predvorja i dviju soba napravljena je blagovaonica.
 
1991. godine primili smo prve prognanike iz Tenja u dom, i od tada do 1999. u domu borave prognanici.
 
Godine 1994. domu je dograđen jedan kat, a dom je generalno renoviran u projektu renoviranja same škole 2004. godine.
Odgovorna osoba: Vesna Pirić (031/202-920)
preskoči na navigaciju