preskoči na sadržaj

Trgovačka i komercijalna škola "Davor Milas"

Login

Videoprezentacija škole

eDnevnik

Raspored sati

Info centar za mlade

Tražilica
Vremenska prognoza

 

Škola i partneri

Brojač posjeta
Ispis statistike od 21. 11. 2012.

Ukupno: 3882220
Ovaj mjesec: 2493
Ovaj tjedan: 702
Danas: 10
Besplatan web

Web hosting

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Radionica o prevenciji nasilja u mladenačkim vezama
Autor: Tatjana Radić, 5. 3. 2015.

02.03.2015. u Učeničkom domu održana je prva po redu radionica o prevenciji nasilja u mladenačkim vezama. Na radionici pod imenom 'Želim kvalitetnu i dobru vezu' kroz nekoliko različitih aktivnosti razgovarali smo o tome što čini dobru i kvalitetnu, a što lošu vezu. Učenice koje su sudjelovale na radionici složile su se s time da je za kvalitetnu ljubavnu, ali i prijateljsku vezu potrebno poštovanje, iskrenost, ljubav, prijateljstvo i povjerenje. 

 


Raspravljali smo o tome što vezu može ugroziti, svi smo se složili kako je to agresivnost i nasilje, neiskrenost, posesivnost i sebičnost. Učenice su zatim, pod vodstvom odgajateljice, naučile koja osnovna prava svaka osoba ima u vezi. Kao njima najvažnije pravo, većina učenica izabrala je 'Imam pravo osjećati se sigurno u vezi', zatim 'Imam pravo biti ravnopravna tj. ravnopravan u vezi', 'Imam pravo biti u vezi bez seksa' i 'Imam pravo odlučiti sam/sama što želim, a što ne želim činiti.' 

Učenice su radionicu ocijenile kao vrlo uspješnu, najviše zbog toga što su naučile te atmosfere u kojoj su se osjećale opušteno te su bez straha od osuđivanja mogle iznijeti svoje mišljenje. 

Veselimo se drugoj radionici koja će biti održana u ponedjeljak 09.03.2015. u 20:30 na kojoj ćete naučiti kako prepoznati nasilje u vezi i kakvo ono sve može biti. Pozvani su svi učenici doma :)

Odgajateljica Mirna Ažić

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
TRGOVAČKI DOM

 

Početak rada doma datira od daleke 1964. godine, točnije od 1.2.1964. kada je svečano počeo sa radom. Dom je sagrađen sredstvima Komore 50% i sredstvima kredita društvenog fonda 50%. Izgradnja je zamišljena u dvije faze.
 
U prvoj fazi izgrađen je samo spavaonički dio, a učenici su se hranili u restoranu društvene prehrane. Starije generacije učenika ovog doma sa sjetom se sjećaju "kaubojskih" uvjeta prehrane u restoranu "27. jul".
 
Interensantan je podatak da su prvi učenici plaćali opskrbninu 11.500 dinara, a već za dva mjeseca cijena je zbog poskupljenja mesa povećana na 12.000 dinara.
 
Budući da nije bilo novaca za izgradnju druge faze doma (gdje bi bile smještene učionice, društvene prostorije, te kuhinja sa restoranom) prešlo se u preuređenje postojećeg prostora. Tako je u prizemlju od dviju soba i dijela hodnika napravljena postojeća učionica. Naporima djelatnika doma, i uz pomoć SIZ-a za trgovinu, 1977. godine preuređen je prostor bivše kotlovnice za kuhinju, a od predvorja i dviju soba napravljena je blagovaonica.
 
1991. godine primili smo prve prognanike iz Tenja u dom, i od tada do 1999. u domu borave prognanici.
 
Godine 1994. domu je dograđen jedan kat, a dom je generalno renoviran u projektu renoviranja same škole 2004. godine.
Odgovorna osoba: Vesna Pirić (031/202-920)
preskoči na navigaciju