preskoči na sadržaj

Trgovačka i komercijalna škola "Davor Milas"

Login

Videoprezentacija škole

eDnevnik

Raspored sati

Info centar za mlade

Tražilica
Vremenska prognoza

 

Škola i partneri

Brojač posjeta
Ispis statistike od 21. 11. 2012.

Ukupno: 3882220
Ovaj mjesec: 2493
Ovaj tjedan: 702
Danas: 10
Besplatan web

Web hosting

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Božić, 2014. u Trgovačkom domu
Autor: Tatjana Radić, 15. 1. 2015.

Božić je najveći vjerski blagdan kojemu ciklus počinje s Došašćem, nastavlja se Badnjakom i traje do Sveta tri kralja. 


Vrijeme Božića uvijek nas iznova svojom porukom optimizma i vjere te radošću rođenja, upozorava na obnovu života i Kristov pozdrav MIR VAMA, što nije mir propisan ugovorima i sporazumima, nego mir u čovjekovoj duši, utemeljen na miru sa samim sobom, s drugim ljudima i s Bogom. Božić dočekujemo u svojim očišćenim kućama, pod rasvijetljenim borovima, kolačima na stolu i  upaljenim svijećama. Ali nastojimo očistiti i naš duhovni stan – prostor našeg srca i duše te dobrotu i mir podijeliti s bližnjima i svim dobrim ljudima.Ugođaj i ozračje Božića vraća nas u okrilje obitelji, ljubavi, prijateljstva, milosrđa i istinskih životnih vrijednosti. Kao da se pomiče naš unutarnji sat i uspostavlja pravi red stvari, ponekad nepravedno zanemaren. Ljepotom i slavljenjem Rođenja uvijek se vraćamo i nama samima. 

Nakon "Sanjarenja" u SĐD-u, Božić je na prigodan način obilježen i u Učeničkom domu Trgovačke i komercijalne škole Davor Milas. Igrokazom, pjesmom, glazbom i recitacijom učenici su dočarali ljepotu i ozračje Božića. Svi koji su svojim trudom i urednošću pokazali da sudjeluju u timskome radu sa svojim profesorima i učenicima, dobili su dar koji im je, nakon nekoliko prigodnih riječi, uručila voditeljica doma, prof. Vesna Pirić. Učenike je uvježbala prof. Kristina Jurić.                    

Kristina Jurić, prof.





[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
TRGOVAČKI DOM

 

Početak rada doma datira od daleke 1964. godine, točnije od 1.2.1964. kada je svečano počeo sa radom. Dom je sagrađen sredstvima Komore 50% i sredstvima kredita društvenog fonda 50%. Izgradnja je zamišljena u dvije faze.
 
U prvoj fazi izgrađen je samo spavaonički dio, a učenici su se hranili u restoranu društvene prehrane. Starije generacije učenika ovog doma sa sjetom se sjećaju "kaubojskih" uvjeta prehrane u restoranu "27. jul".
 
Interensantan je podatak da su prvi učenici plaćali opskrbninu 11.500 dinara, a već za dva mjeseca cijena je zbog poskupljenja mesa povećana na 12.000 dinara.
 
Budući da nije bilo novaca za izgradnju druge faze doma (gdje bi bile smještene učionice, društvene prostorije, te kuhinja sa restoranom) prešlo se u preuređenje postojećeg prostora. Tako je u prizemlju od dviju soba i dijela hodnika napravljena postojeća učionica. Naporima djelatnika doma, i uz pomoć SIZ-a za trgovinu, 1977. godine preuređen je prostor bivše kotlovnice za kuhinju, a od predvorja i dviju soba napravljena je blagovaonica.
 
1991. godine primili smo prve prognanike iz Tenja u dom, i od tada do 1999. u domu borave prognanici.
 
Godine 1994. domu je dograđen jedan kat, a dom je generalno renoviran u projektu renoviranja same škole 2004. godine.
Odgovorna osoba: Vesna Pirić (031/202-920)
preskoči na navigaciju