preskoči na sadržaj

Trgovačka i komercijalna škola "Davor Milas"

Login

Videoprezentacija škole

eDnevnik

Raspored sati

Info centar za mlade

Tražilica
Vremenska prognoza

 

Škola i partneri

Brojač posjeta
Ispis statistike od 21. 11. 2012.

Ukupno: 3882220
Ovaj mjesec: 2493
Ovaj tjedan: 702
Danas: 10
Besplatan web

Web hosting

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Sanjarenje
Autor: Tatjana Radić, 12. 12. 2014.

Sanjaranje, naziv je izložbe slika likovne umjetnice Lidije Pavlić, otvorene u Srednjoškolskom đačkom domu Osijek. Tim je događajem, koji je okupio brojne Osječane, koji prate i cijene likovni rad Lidije Pavlić, počeo tradicionalni humanitarni projekt Advent, kojim se ove godine obilježava 60. obljetnica rada i osnutka Srednjoškolskog đačkog doma.


- Ovo je šesti adventski projekt kojim želimo uljepšati ovo predblagdansko vrijeme. Tema je ovaj put Žena, stoga je najbolji izbor bio predstavljanje likovnog stvaralaštva Lidije Pavlić. Uz to, organizirali smo brojne radionice s učenicama i prodajne izložbe, a sav prihod namijenili smo Socijalnoj samoposluzi u Vukovaru - rekla je Mirjana Režić, ravnateljica Srednjoškolskog đačkog doma.

 

Biranim riječima o stvaralaštvu Lidije Pavlić govorio je Zvonko Penović, pjesnik i publicist: “Svaka slika jedan je svijet. Sve zajedno čine galaksiju ljepote, one trajne, suštinske, iskonske. U Lidijinim slikama odnekud se pojavljuju simboli: nijemi, diskretni, tihi, okupani nostalgijom, vrelinom nepokorene nade u pogledu.”

 

Autorica Lidija Pavlić zahvalila je organizatorima i domaćinima te istaknula kako je ovih 20 slika uvertira u veliku izložbu njezinog stvaralaštva koju već dulje vrijeme priprema. “Imam dva poziva: učiteljica i slikarica, a zajedničko im je davanje, jer tako si uvijek dobitnik. Ja sam sanjar, jer jedino što nam preostaje je sanjati i vjerovati u snove”, rekla je slikarica. U prigodnom programu nastupile su učenice Doma, koje su pjesmom i stihovima obogatile ovu večer. Izložba je otvorena sljedećih tjedan dana. (Izvor: Glas Slavonije )

 

Sanjarenju su nazočili i učenici Učeničkoga doma Trgovačke i komercijalne škole „Davor Milas“, Osijek, inače, članovi dramske skupine doma: Vedrana Fišer i Mario Šapina te profesorica Kristina Jurić. 

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
TRGOVAČKI DOM

 

Početak rada doma datira od daleke 1964. godine, točnije od 1.2.1964. kada je svečano počeo sa radom. Dom je sagrađen sredstvima Komore 50% i sredstvima kredita društvenog fonda 50%. Izgradnja je zamišljena u dvije faze.
 
U prvoj fazi izgrađen je samo spavaonički dio, a učenici su se hranili u restoranu društvene prehrane. Starije generacije učenika ovog doma sa sjetom se sjećaju "kaubojskih" uvjeta prehrane u restoranu "27. jul".
 
Interensantan je podatak da su prvi učenici plaćali opskrbninu 11.500 dinara, a već za dva mjeseca cijena je zbog poskupljenja mesa povećana na 12.000 dinara.
 
Budući da nije bilo novaca za izgradnju druge faze doma (gdje bi bile smještene učionice, društvene prostorije, te kuhinja sa restoranom) prešlo se u preuređenje postojećeg prostora. Tako je u prizemlju od dviju soba i dijela hodnika napravljena postojeća učionica. Naporima djelatnika doma, i uz pomoć SIZ-a za trgovinu, 1977. godine preuređen je prostor bivše kotlovnice za kuhinju, a od predvorja i dviju soba napravljena je blagovaonica.
 
1991. godine primili smo prve prognanike iz Tenja u dom, i od tada do 1999. u domu borave prognanici.
 
Godine 1994. domu je dograđen jedan kat, a dom je generalno renoviran u projektu renoviranja same škole 2004. godine.
Odgovorna osoba: Vesna Pirić (031/202-920)
preskoči na navigaciju