preskoči na sadržaj

Trgovačka i komercijalna škola "Davor Milas"

Login

Videoprezentacija škole

eDnevnik

Raspored sati

Info centar za mlade

Tražilica
Vremenska prognoza

 

Škola i partneri

Brojač posjeta
Ispis statistike od 21. 11. 2012.

Ukupno: 3882220
Ovaj mjesec: 2493
Ovaj tjedan: 702
Danas: 10
Besplatan web

Web hosting

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
ZIMSKA ŠKOLA ZA ODGAJATELJE
Autor: Tatjana Radić, 20. 3. 2012.

 

14.3.-16.3.2012.
 
U Primoštenu je održana Zimska škola za odgajatelje.

 

Stručnom skupu su nazočile profesorice Pirić, Šnajder i Jurić. Gospođa mr.sc. Majda Fajdetić, viša savjetnica, održala je uvodno predavanje na temu mentorstva. Nakon nje predavanja su održale kolegice iz drugih domova (stručni suradnici!). Stavljen je akcent na odgajateljski rad te osobnost odgajatelja, odnosno mentora. Potrebno je proučiti razvojnu psihologiju koja je važna u radu s adolescentima te domsku pedagogiju. Mentorski rad je zahtjevan i mentor je osoba koja mora imati stav i karakter, profesionalne kompentecije-što uključuje: uloga mentora kao savjetnika, spoznaja i kvalitetno rješavanje problema, specijalist za određeni sadržaj, specijalist za odgojno-obrazovni proces... Govora je bilo i o zakonskim regulativima, obveznoj pedagoškoj dokumentaciji, odgajatelju kao reflektirajućem učitelju, o radu MŽV pojedinih županija itd.  Održano je niz radionica gdje smo mogli u potpunosti razviti svoju kreativnost uz stručno vodstvo Agate Smiljan, Miljanke Galić, Gabrijele Poslon, Nine Radanović-Bokulić i mnogih drugih.
 
Vrlo poučno, domišljato i stručno.
 
Literatura koju je, po mogućnosti, potrebno konzultirati:
Strategija razvoja stručnog usavršavanja u AZOO 2009.-2013., Zg, svibanj 2009.
Zakon o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi (NN 87/08, 86/09, 92/10, 105/10, 90/11) te ostali pravilnici i poslovnici vezani
uz učenike, odgajatelje i obitelj
Model refleksivnog učenja s višestrukim petljama, COWAN, 1998.
Refleksivno učenje-vrste refleksija, D.SCHON, 1987. 
"Mentors: Bridging to the future" CARMIN, C., 1988.: O mentorstvu
 
 
[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
TRGOVAČKI DOM

 

Početak rada doma datira od daleke 1964. godine, točnije od 1.2.1964. kada je svečano počeo sa radom. Dom je sagrađen sredstvima Komore 50% i sredstvima kredita društvenog fonda 50%. Izgradnja je zamišljena u dvije faze.
 
U prvoj fazi izgrađen je samo spavaonički dio, a učenici su se hranili u restoranu društvene prehrane. Starije generacije učenika ovog doma sa sjetom se sjećaju "kaubojskih" uvjeta prehrane u restoranu "27. jul".
 
Interensantan je podatak da su prvi učenici plaćali opskrbninu 11.500 dinara, a već za dva mjeseca cijena je zbog poskupljenja mesa povećana na 12.000 dinara.
 
Budući da nije bilo novaca za izgradnju druge faze doma (gdje bi bile smještene učionice, društvene prostorije, te kuhinja sa restoranom) prešlo se u preuređenje postojećeg prostora. Tako je u prizemlju od dviju soba i dijela hodnika napravljena postojeća učionica. Naporima djelatnika doma, i uz pomoć SIZ-a za trgovinu, 1977. godine preuređen je prostor bivše kotlovnice za kuhinju, a od predvorja i dviju soba napravljena je blagovaonica.
 
1991. godine primili smo prve prognanike iz Tenja u dom, i od tada do 1999. u domu borave prognanici.
 
Godine 1994. domu je dograđen jedan kat, a dom je generalno renoviran u projektu renoviranja same škole 2004. godine.
Odgovorna osoba: Vesna Pirić (031/202-920)
preskoči na navigaciju