preskoči na sadržaj

Trgovačka i komercijalna škola "Davor Milas"

Login

Videoprezentacija škole

eDnevnik

Raspored sati

Info centar za mlade

Tražilica
Vremenska prognoza

 

Škola i partneri

Brojač posjeta
Ispis statistike od 21. 11. 2012.

Ukupno: 3882220
Ovaj mjesec: 2493
Ovaj tjedan: 702
Danas: 10
Besplatan web

Web hosting

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Dan ružičastih majica, 2020.
Autor: Kristina Jurić, 5. 3. 2020.

Dan ružičastih majica najpoznatiji je program prevencije vršnjačkog nasilja u Hrvatskoj u kojem sudjeluje više od dva milijuna sudionika, a održava se posljednje srijede u veljači. Iako se tijekom cijele školske godine na satovima razredne zajednice, ali i u sklopu međupredmetne teme građanskog odgoja naglašava važnost međusobne tolerancije, uvažavanja i suzbijanja svakog oblika nasilja među djecom i mladima, Dan ružičastih majica odlična je prilika da se još jednom skrene pozornost na ovaj gorući problem.


Bullying – termin preuzet iz engleskog jezika je i kod nas uobičajen naziv za vršnjačko nasilje. Pri čemu je bully termin kojim se označava osoba koja vrši takvo nasilje nad drugima.

Radi se o konstantnom obliku agresivnog (fizičkog ili verbalnog) zlostavljanja, vrijeđanja ili omalovažavanja pojedinca.

U novije vrijeme susrećemo se i sa specifičnim oblikom nasilja nazvanim cyber bulliyng – radi se o vrijeđanju i ponižavanju putem društvenih mreža na internetu. Izuzetno je važno s djecom razgovarati o svim oblicima nasilja i negativnog ponašanja prema drugima jer oni sami (pogotovo učenici mlađe dobi) ponekad nisu svjesni da neki oblici njihovog ponašanja spadaju u nasilje ili barem neprimjerene oblike ponašanja.

U sklopu dana ružičastih majica u Učeničkom domu Trgovačke i komercijalne škole održana je radionica pletenja pletenica i pravljenja starinskih velni. Radionica sama po sebi ne bi bila neobična da nije došla kao inicijativa našeg učenika Ivana Radojice koji je aktivni sudionik folklorne skupine i vrijedno radi na očuvanju naše baštine (izrađuje nošnje, ukrase…). Na radionici su sudjelovale učenice Ana Vujnović, Maja Kapoši, Lena Pacek, Valentina Jozipović i Ana Šuvak te tako pokazale da se slobodno vrijeme može utrošiti i na drugi, plemenitiji i zabavniji način, bez omalovažavanja drugih osoba.

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju