preskoči na sadržaj

Trgovačka i komercijalna škola "Davor Milas"

Login

Videoprezentacija škole

eDnevnik

Raspored sati

Info centar za mlade

Tražilica
Vremenska prognoza

 

Škola i partneri

Brojač posjeta
Ispis statistike od 21. 11. 2012.

Ukupno: 3882220
Ovaj mjesec: 2493
Ovaj tjedan: 702
Danas: 14
Besplatan web

Web hosting

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Fazanijada i Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje u trgovačkome domu
Autor: Kristina Jurić, 22. 10. 2018.

Dragi prijatelji,

svaki je početak težak, odvajanje od roditelja, sredine u kojoj vas svi poznaju i vi poznajete njih, dolazak u novi grad, školu, učenički dom… Vjerujem da ste  upoznali svoje odgajatelje, održali prve sastanke i hrabro zakoračili u novi, samostalni svijet. Sigurna sam, bit ćete kreativni i uspješni kao i mnoge generacije koje su prošle ovom ustanovom. Morate zapamtiti da se dobar čovjek ne postaje, dobar se čovjek u svakom od nas oslobađa. 


Nije neophodno učiniti herojsko djelo, otići daleko, potrošiti mnogo novaca, zasaditi drvo …To dolazi poslije. I nekako bez napora, s lakoćom. Dobar čovjek se ne postaje činjenjem dobrog djela. Dobar čovjek je najbolje djelo koje za života od sebe možemo napraviti…

A kruh…

 "Kruh priča povijest. Niknuo je kao žito. Zemlja ga je porodila. Kiša natopila. Čovjekov trud ga iznio na gumno" - dio je propovijedi Svetoga Augustina. Kruh je proizvod prirode i kulture. Prisutan u stvarnosti i mitu, u zbilji i uobrazilji. Istodobno je tvar i metafora, hrana i ufanje. Poprimio je značenja svjetovna i sveta, postao simbolom vječnoga i prolaznoga života. Vjere su ga blagoslivljale i slavile, puk mu se klanjao i zaklinjao se u nj. 

…Priredbi su nazočili učenici svih razreda, kolege i kolegice. Svaka je skupina sa svojim odgajateljem aranžirala stol, a vrijedni kuhari svojim su krušnim proizvodima upotpunili izgled blagovaonice. Priredbu je pripremila i osmislila plakat, zajedno s učenicima recitatorske i glazbene skupine, Kristina Jurić, prof. Predvorje doma su ukrasile učenice likovne skupine sa svojom odgajateljicom Martinom Perković, prof.

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju