2019-10-17 23:24:29

Dani kruha u Šokačkoj grani 11. listopada 2019.

Učenici Trgovačke i komercijalne škole "Davor Milas"Osijek, u pratnji prof. Marine Jukić i Marine Hržica, predstavili su tradicionalne pekarske proizvode na manifestaciji  Dani kruha u Šokačkoj grani. Po završetku manifestacije, učenice Lea, Petra i Vanesa podijelile su posjetiteljima kiflice i kruh. Na stolu su osim tradicionalnih pekarskih proizvoda izloženi zlatovez, tradicionalni heklani stolnjaci i plodovi jeseni. Veseli nas druženje i dugogodišnja suradnja s udrugom Šokačka grana; te se radujemo susretu iduće godine.

U petak 11.listopada 2019. već smo tradicionalno gostovali na Danima kruha udruge Šokačka grana. Djelatnost je udruge očuvanje i promicanje kulturne i tradicijske baštine Šokaca Slavonije, Baranje, Srijema i Bačke.

Program je počeo u 19h u prostorijama udruge na adresi K.P.Svačića 36 u Osijeku. Naš su prekrasan stol uredile učenice 2.k2 i 1.DO razreda i profesorice Marina Hržica i  Marina Jukić, a krasile su ga delicije zlatnih ruku naših kuhara iz Trgovačkog doma. Stol je bio vrlo posjećen, a brojni gosti rado su kušali sve naše proizvode.

Od domaćice se manifestacije moglo čuti kako se kruh nekada nije pripremao svakodnevno, jer nije bilo vremena, žene su radile u polju, rame uz rame s muškarcima. Kad je kruh malo duže odstajao, manje ga se jelo, a pekao se jednom tjedno, obično subotom ili petkom, tako što bi se navečer zamijesilo tijesto.

Tijekom programa velečasni Jurić blagoslovio je hranu i sve prisutne, a programu su, osim naše škole, pridonijele udruge i institucije poput  Graditeljsko-geodetske škole Osijek, Ugostiteljske i turističke škole Osijek, KUD-a "Nikola Šubić Zrinski" iz Petrijevaca i drugih.

Veselimo se budućim suradnjama s udrugom Šokačka grana.


Trgovačka i komercijalna škola "Davor Milas"