2018-12-14 18:21:42

POSJET NAŠE ŠKOLE INFORMACIJSKOM CENTRU EUROPE DIRECT OSIJEK (REGIONALNA RAZVOJNA AGENCIJE SLAVONIJE I BARANJE)

13. prosinca 2018. imali smo zanimljiv i sadržajima bogat posjet Informacijskom centru Europe Direct Osijek, a osmislila ga je  i provela profesorica Tatjane Petrač.

Informacijski centar Europe Direct Osijek (EDIC Osijek) je započeo s radom u rujnu 2014. godine u prostoru Regionalne razvojne agencije Slavonije i Baranje d.o.o. u Osijeku i prvi je EDIC u Osječko-baranjskoj županiji.  

EDIC Osijek pripada mreži informacijskih centara Europe Direct koja predstavlja jedno od glavnih sredstava Europske unije za informiranje europskih građana i promicanje građanskog sudjelovanja na lokalnoj i regionalnoj razini. Svrha informacijskih centara Europe Direct je učiniti informacije lako dostupnima i omogućiti građanima da izraze i razmijene stajališta o svim područjima djelovanja EU, a posebno onima koja utječu na svakodnevni život ljudi. Centri dopunjuju i podupiru rad predstavništava Europske komisije i informacijskih ureda Europskog parlamenta na lokalnoj i regionalnoj razini.


Nakon uvodnog predstavljanja rada i aktivnosti Informacijskog centra i Agencije, tema našeg razgovora bili su predstojeći izbori za Europski parlament koji će se održati u svibnju 2019. godine.  Ovom smo prilikom razgovarali o tome kako funkcionira Europski parlament, kako su organizirani i što rade zastupnici u Europskom parlamentu, kako odluke koje se donose utječu na svakodnevni život građana, zašto glasati, te kako se mladi mogu više informirati, posebno kroz nestranačku komunikacijsku kampanju Europskog parlamenta „Ovaj put glasam“ www.ovajputglasam.eu.

 


Trgovačka i komercijalna škola "Davor Milas"