2018-11-21 00:28:27

Mojih prvih pet u EU – kakvu budućnost želim?

Učenici naše škole su 19. studenog 2018. sudjelovali na Pravnom fakultetu u Osijeku na tribini „Mojih prvih pet u EU – Kakvu budućnost želim?“. Simpatična moderatorica GONG-a, Lucija Dumančić, upoznala nas je u uvodnom dijelu s 5 panelista tribine. Dr.sc. Dunja Duić i dr.sc. Tunjica Petrašević, profesori s Katedre za europsko javno pravo Pravnog fakulteta u Osijeku, upoznali su nas s politikama EU, koja su naša prava i obveze, kako možemo sudjelovati i utjecati na procese donošenja odluka. 

Profesor Petrašević nam je ispričao zanimljivu priču o Catherine Zhu, djetetu kineskih roditelja koji su privremeno boravili u Walesu. Catherine je rođena u Belfastu te je temeljem činjenice rođenja na teritoriju Irske stekla irsko državljanstvo, a time i državljanstvo EU. Motiv emigriranja Catherininih roditelja nije bio samo ekonomski. Oni su na taj način htjeli zaobići kinesko zakonodavstvo o pravu na samo jedno dijete. Roditelji su pokušali iskoristiti status svoje kćerke kao državljanke EU da se stalno nastane u Cardiffu. Britanske vlasti su odbile njihov zahtjev za stalnom dozvolom boravka, međutim ESP je odlučio da Catherine Chen, kao državljanka EU, ima pravo na slobodno kretanje širom EU, te da bi odbijanje dozvole boravka njenim roditeljima bilo suprotno samom pravu Unije, jer se Catherine nije sposobna brinuti sama za sebe. Dr.sc. Berto Šalaj s Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu analizirao je recentne političke izazove za EU: kako demokratizirati EU, kako graditi europski identitet, kako mladim ljudima vratiti nadu u bolju budućnost. Profesorica Gordana Dragušica, koordinatorica projekata Prve gimnazije Osijek govorila je o izazovima s kojima se suočavaju škole pri prijavi europskih projekata. Brigita Ivoševac predstavila je rad Informacijskog centra Europe Direct Osijek i kampanju za mlade EUANDME, upoznala nas je s Europskim portalom za mlade, s interaktivnom i višejezičnom internetskom stranicom „Što Europa čini za mene“.

Što smo naučili na ovoj zanimljivoj tribini? Naučili smo da je Hrvatska ulaskom u Europsku uniju 2013. godine ostvarila jedan od svojih glavnih vanjskopolitičkih ciljeva, ali da ostvarenje tog cilja ne znači da samo pasivno promatramo što se događa u EU. Trebamo proučavati naša prava kao građana Unije, aktivnije se uključivati u ovakve rasprave, suočavati se s izazovima koje nam donosi budućnost.


Trgovačka i komercijalna škola "Davor Milas"