2017-11-30 00:08:09

Svečana konferencija povodom 30 godina programa Erasmus

U Zagrebu je 27. studenoga održana svečana konferencija u povodu proslave 30 godina programa Erasmus, jednog od najuspješnijih programa Europske unije i najvećeg programa akademske mobilnosti u svijetu, kojem je kao jedini učenik na konferenciji prisustvovao učenik naše škole Davor Japunčić, eTwinning ambasador za cijelu Hrvatsku, u pratnji mentorice Marinele Boras, profesorice engleskog  njemačkog jezika.

Na konferenciji službenog naziva „Kako je Erasmus postao Erasmus+, priča koja traje 30 godina“ u hotelu Westin Zagreb visoki gosti, predstavnici i korisnici programa Erasmus+ uzvanicima su predstavili razvoj programa od njegovih početaka 1987. do danas. U proteklih 30 godina devet milijuna europskih građana Europe sudjelovalo je u međunarodnim razmjenama, stručnom usavršavanju, stručnoj praksi, volontiranju i ostalim aktivnostima koje se financiraju u sklopu programa Erasmus+. 

U Republici Hrvatskoj za provedbu programa Erasmus+ zadužena je Agencija za mobilnost i programe Europske unije uz nadležna ministarstva. Ravnateljica Agencije za mobilnost i programe Europske unije mr. sc. Antonija Gladović predstavila je rezultate provedbe programa Erasmus od 2009. do 2017. u Republici Hrvatskoj. Do danas je više od 40.000 građana zahvaljujući financijskoj potpori programa Erasmus+ i programa koji su mu prethodili sudjelovalo u mobilnosti radi učenja i usavršavanja. Program pokriva cijelu obrazovnu vertikalu i velik je interes dječjih vrtića, osnovnih i srednjih škola.

Sudionicima se obratila i ministrica znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženka Divjak s riječima da svaki sudionik mobilnosti može u svoju sredinu unijeti malu, ali važnu promjenu. Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku gđa Nada Murganić naglasila je da vjeruje da ćemo zajedničkim snagama osigurati kvalitetniji život mladima. Povjerenik Europske komisije za obrazovanje, kulturu, mlade i sport gospodin Tibor Navracsics poručio je da je Erasmus europska uspješna priča te je dodijelio nagrade studentima čija su nadahnjujuća iskustva s Erasmusom prikazana u izložbi „Moje Erasmus iskustvo”.

Korisnici programa predstavljeni su i videoprojekcijom „Kako je Erasmus postao Erasmus+, priča o dobroj praksi i uspjehu” pripremljenom u suradnji s Predstavništvom Europske komisije u Hrvatskoj, izložbom Erasmus studentske mreže Hrvatska „Moje Erasmus iskustvo” te na infosajmu „Put mogućnosti i dobre prakse”. U sklopu konferencije održana je panel-rasprava „Izazovi nove generacije programa – Kako od Erasmusa+ učiniti Erasmus++“.   

Na konferenciji su dodijeljena i prigodna priznanja korisnicima programa Erasmus+, kao što je Povelja za mobilnost u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju (VET povelja) koja se dodjeljuje organizacijama s dokazanim uspjehom u provedbi visokokvalitetnih aktivnosti Najboljim eTwinning projektima dodijeljene su godišnje nagrade Comet. Nagradu Comet za najbolji eTwinning projekt u kategoriji strukovnih škola dobila je Natalija Moškatelo, profesorica engleskog jezika i geografije iz Srednje škole Hvar, za projekt „Sustainability as a resource“, s kojom je prof. Boras dogovorila rad na budućem projektu. 


Trgovačka i komercijalna škola "Davor Milas"