2017-11-22 18:19:36

Hrvatska i njemačka suradnja

Seminar za hrvatske nastavnike njemačkog jezika se održavao od 12. do 18. studenog 2017. u Institutu za političku izobrazbu mladih i odraslih ,,Studienhaus Wiesneck'' u Buchenbachu pokraj Freiburga u suradnji Ministarstva Republike Hrvatske i Ministarstva Savezne pokrajine Baden-Würrtemberg u Saveznoj Republici Njemačkoj. Tema seminara je bila ekologija i održivi razvoj s obzirom da Freiburg slovi kao ,,green city'' - zeleni grad Njemačke. U seminaru je sudjelovalo 19 nastavnika njemačkog jezika iz cijele Hrvatske, a našu školu i grad Osijek je predstavljala prof. Marinela Boras.

Nastavnike je o reformama u njemačkom školstvu izvjestila predstavnica Ministarstva za kulturu, mlade i šport Baden-Würrtemberga Mira Eberz te je usporedila hrvatski i njemački obrazovni sustav. Temu seminara su predstavili prof. Julian Schärdel sa Sveučilišta u Freiburgu i dr. Uwe Berndt, voditelj Instituta. Osim didaktičkih i metodičkih pristupa u nastavi, predstavljene su i političke teme kao što je europska integracija na primjeru francuske regije Elzas. Peter Rauls je nastavnicima predstavio kazališnu pedagogiju te kako primijeniti glumu u nastavi, a prof. Frauke Mühle-Bohlen kako koristiti kratke filmove u nastavi te zanimljive metode pomoću kojih učenici stranih jezika mogu postići bolji uspjeh.

Osim intenzivnog programa, nastavnici su uživali u predivnoj prirodi okruženi šumom Schwarzwald, regiji poznatoj i po kulinarskim specijalitetima, posjetili su kazališnu predstavu s obzirom da je Freiburg poznat kao grad kulture, zatim su obavljali istraživanje vezano za temu u Freiburgu te su posjetili Strasbourg i Europski parlament. Tamo su upoznati s radom europskih institucija te su mogli prisustvovati plenarnoj sjednici i poslušati i hrvatske zastupnike. Nastavnici su također posjetili njemačke škole te su mogli usporediti hrvatske i njemačke uvjete rada i učenička postignuća te primijeniti primjere dobre prakse u nastavi nakon povratka u matične škole.


Trgovačka i komercijalna škola "Davor Milas"