preskoči na sadržaj

Trgovačka i komercijalna škola "Davor Milas"

Login

Videoprezentacija škole

eDnevnik

Raspored sati

Info centar za mlade

Vremenska prognoza

 

Škola i partneri

Brojač posjeta
Ispis statistike od 21. 11. 2012.

Ukupno: 3902877
Ovaj mjesec: 1270
Ovaj tjedan: 1061
Danas: 14
Besplatan web

Web hosting

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
1. konferencija o trgovini: Trgovina budućnosti – Digitalno doba trgovine
Autor: Tatjana Petrač, 23. 10. 2019.

U organizaciji Sektora za trgovinu Hrvatske gospodarske komore, u Vodicama je 30. rujna i 1. listopada 2019. održana prva konferencija o trgovini: Trgovina budućnosti - Digitalno doba trgovine. Konferencija se održala pod visokim pokroviteljstvom Ureda predsjednice Republike Hrvatske, Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta i Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.


Riječ je o prvoj konferenciji trgovine koja ima za cilj ići ukorak s vremenom svojim temama, predavačima i načinom rada onako kako odgovara aktualnim potrebama hrvatske trgovine.

Na konferenciji su se analizirali stanje i trendovi ukupnog sektora FMCG (fast mooving consumer goods) u Europi i Hrvatskoj, s posebnim naglaskom na nove trendove digitalnog marketinga i društvenih mreža, omnichanell strategije budućnosti, prodajnog mjesta kao važnog doživljaja kupnje i niz drugih aktualnih tema.

Sudionicima je motivacijski govor održao vodeći svjetski edukator i astronom Korado Korlević iz Zvjezdarnice Višnjan.

Sudjelovanje na konferenciji je bilo besplatno.

“E-trgovina kontinuirano raste, kako u svijetu, tako i u Hrvatskoj. Novi potrošač je informiran, sve kritičniji i sve digitaliziraniji. Online i offline prodaja se sinkronizira i povezuje, kupci često naruče proizvod online pa ga preuzmu u fizičkoj prodavaonici ili odlaze u fizičku prodavaonicu probati određeni predmet pa ga kupe preko interneta. No, neke stvari se ipak ne mijenjaju. Cijena je i dalje jedan od najvažnijih faktora prilikom donošenja odluke o kupnji”, istaknuo je potpredsjednik HGK za trgovinu i financije Josip Zaher na otvaranju konferencije Trgovina budućnosti – Digitalno doba trgovine.


Josip Zaher

Naglasio je i da je trgovina vrlo važna djelatnost za naše gospodarstvo, što pokazuju i brojke. “Svaki peti poduzetnik u Hrvatskoj je trgovac, 15,4 posto svih zaposlenih u Hrvatskoj radi u trgovini, a cijeli sektor generira oko 10 posto našeg BDP-a”, kazao je Zaher i dodao da je zbog nedostatka radne snage trgovina ove godine po prvi puta dio kvotnog sustava uvoza radnika.

Nataša Mikuš Žigman, državna tajnica Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta je kazala da je internet trgovina sve važnija pa će stoga Ministarstvo kroz naredno razdoblje urediti propise koji propisuju minimalne tehničke uvjete za obavljanje te djelatnosti jer dosadašnji propisi nisu najprikladniji. Osvrnula se i na nedavno uvedeno elektroničko fakturiranje.

Više na YouTubeu.

Tatjana Petrač, profesor savjetnik

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
Static HTML
preskoči na navigaciju