preskoči na sadržaj

Trgovačka i komercijalna škola "Davor Milas"

Login
eDnevnik

Raspored sati

ŠKOLSKI Wi-Fi

Videoprezentacija škole

VIRTUALNA ŠETNJA

Dobrodošli na virtualnu šetnju
TRGOS

GOOGLE UČIONICE

Potrebno je napraviti sve što piše u OBA dokumenta

Info centar za mlade

Vremenska prognoza

 

Škola i partneri

Brojač posjeta
Ispis statistike od 21. 11. 2012.

Ukupno: 3988425
Ovaj mjesec: 5108
Ovaj tjedan: 1194
Danas: 106
Besplatan web

Web hosting

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
___________________________
Autor: Sandra Brajnović, 4. 12. 2020.

Dan obrane grada Osijeka

Sjećanje na šesnaest poginulih branitelja-dragovoljaca  u šumi Rosinjača 5. 12. 1991.

Sjećanje na našega Davora Milasa


Pišem svima s namjerom dostojanstvenog obilježavanja 5. prosinca - Dana obrane grada Osijeka, s naglaskom na ratne događaje toga dana u šumi Rosinjača.

Naime, kao ravnateljica Trgovačke i komercijalne škole "Davor Milas" u Osijeku ove godine u nenormalnim uvjetima pandemije u kojoj živimo, online nastave i nemogućnosti našeg tradicionalnog obilježavanja ovoga dana zahvaljujem se ravnatelju Memorijalnog centra domovinskog rata dr. sc. Anti Nazoru, umirovljenom generalu bojniku Vinku Vrbancu i umirovljenom brigadiru Stjepanu Antolašiću te članovima Udruge hrvatskih dragovoljaca domovinskog rata – Temeljni ogranak sveti Rok za izvore i informacije koje sam koristila u ovome tekstu i prezentaciji koja će pokušati zamijeniti živi susret s Davorovim roditeljima gospodinom Vladimirom i gospođom Marijom i Davorovim suborcima i posjet spomen-obilježju u Hebrangovoj ulici u Osijeku.

Cilj je svakako ostaviti trag i u ovim okolnostima pandemije i nenormalnosti sjetiti se i odati počast svim našim braniteljima a posebno našim dragovoljcima koji su toga 5. prosinca 1991. poginuli u šumi Rosinjača. Najmlađi među njima bio je naš Davor Milas - tada učenik četvrtog razreda tadašnje Trgovačke škole koji je 17. rujna 1991. napunio 18 godina, nije htio otići u Slovačku sa školom već se dragovoljno prijavio za obranu svoga grada.

Više o tome piše na školskoj web stranici - O školi – Davor Milas.

Tijekom prijašnjih godina, u normalnim uvjetima, toga dana u školi se na prigodan način obilježava ovaj dan. Na satima se čitaju činjenice iz toga razdoblja, panoi učionica i hodnika škole puni su učeničkih radova i plakata vezanih za Davora Milasa, ratne događaje u šumi Rosinjača i tekstova i pjesama o našem Osijeku – nepokorenom gradu. Školsko zvono zazvoni u 9.05 sati jer je tada izgubljen svaki kontakt s 16 hrvatskih dragovoljaca u šumi Rosinjača koji su tamo na žalost i poginuli.

Naših 16 učenika i učenica s pedagogom i ravnateljicom odlaze kod spomenika poginulim braniteljima ispred Udruge hrvatskih dragovoljaca domovinskog rata - temeljni ogranak Sveti Rok i uz prigodni program nakon čitanja imena i prezimena svakoga branitelja po jedan učenik/ca polože crvenu ružu, poklone se a pedagog i ravnateljica zapale svijeće.

Isto tako, kao rođena Osječanka sa svojih 16 godina i oduzetom bezbrižnom mladosti osobno sam emocionalno involvirana u događaje i ratni Osijek 1991. godine i smatram kako je još uvijek jako malo knjiga, internetskih izvora i filmova napisano i izrađeno vezano za ratne operacije vezane za grad Osijek i okolicu. Kako je jako malo teksta u udžbenicima povijesti posvećeno Domovinskom ratu općenito a onda i obrani i ratnim operacijama na području grada Osijeka i okolice. Kako je jako malo dokumentarnih emisija napravljeno o herojima Osijeka, kako je premalo spomenika i spomen obilježja u gradu Osijeku koji bi Osječane i sve posjetitelje i turiste našega grada podsjetile na krvave dane u kojima se stvarala naša domovina Hrvatska.

Voljela bih da svi naši učenici, naša djeca, naši djelatnici, moje kolege i kolegice, i svi naši sugrađani i cjelokupna hrvatska javnost saznamo iz pravih izvora sve o Osijeku u Domovinskom ratu, a posebno o 5. prosinca 1991. kao najkrvavijem danu za obranu našega grada. Nadam se da će oni koji su aktivno sudjelovali u strategijskim ratnim operacijama na području Slavonije i Baranje od rujna 1991. godine do travnja 1992. godine smoći snage i preskočiti sve prepreke koje im stoje na putu kako bi svjetlo dana ugledala knjiga ili knjige i udžbenici koji će, kao što je briljantno izvedena operacija Oluja 1995. godine, objasniti kolika je bila važnost strategijski osmišljenih ratnih operacija na području Slavonije i Baranje u razdoblju rujan 1991. – travanj 1992.

4. ožujka 2017. godine prisustvovala sam stručnom skupu za nastavnike povijesti u Isusovačkoj klasičnoj gimnaziji u Osijeku gdje su predavanja održali umirovljeni general bojnik Vinko Vrbanac i umirovljeni brigadir Stjepan Antolašić.s temom Osijek u Domovinskom ratu.

U svojoj prezentaciji koristit ću njihove materijale kao i izjave Davorovih suboraca i zapovjednika koje su nesebično stavili na raspolaganje hrvatskoj javnosti.

Zahvaljujem se kolegici Boras koja je kreirala događaj u online okruženju i e-Twinning zajednici kako bi aktivnosti svih naših učenika bili vidljivi u cijeloj domovini ali i u cijelom svijetu.

Poveznica na kojoj se mogu vidjeti radovi učenika, nastavnika, prezentacije i film o Rosinjači 

mr. sc. Sandra Brajnović

ravnateljica

Rosinjača

Dan obrane grada Osijeka

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju