preskoči na sadržaj

Trgovačka i komercijalna škola "Davor Milas"

Login

Videoprezentacija škole

eDnevnik

Raspored sati

Info centar za mlade

Vremenska prognoza

 

Škola i partneri

Brojač posjeta
Ispis statistike od 21. 11. 2012.

Ukupno: 3902879
Ovaj mjesec: 1272
Ovaj tjedan: 1062
Danas: 15
Besplatan web

Web hosting

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
3. Dani strukovnih nastavnika 2019.
Autor: Tatjana Petrač, 23. 10. 2019.

Kako bi se dodatno podigao ugled nastavnika u javnosti i promovirao sustav strukovnog obrazovanja i osposobljavanja Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih organizirala je „3. Dane strukovnih nastavnika“ od 9. do 11. listopada 2019. godine u Šibeniku.


Ovo događanje je samo jedno u nizu aktivnosti kojima Agencija daje podršku nastavnicima strukovnih predmeta te osigurava kvalitetne mogućnosti za jačanje nastavničkih kompetencija.
Događanje je financirano iz ESF-ova projekta „Modernizacija sustava stručnog usavršavanja nastavnika strukovnih predmeta“ i vrijednost mu je veća od 11 milijuna kuna.

Događaj je okupio 500 sudionika, 30 predavača, a u tri dana održano je ukupno 44 predavanja i radionice. Nastavnici su imali prigodu slušati različita zajednička opća predavanja i plenarna predavanja te sudjelovali na radionicama unutar svakog obrazovnog sektora.

Za strukovne nastavnike ovo je bila jedinstvena prilika da se povežu s drugim nastavnicima iz drugih dijelova Hrvatske te razmijene ideje vezane uz njihove sektore i/ili područja rada.

Cijeli projekt je osmišljen radi modernizacije strukovnog obrazovanja i osposobljavanja kroz stručno usavršavanje nastavnika strukovnih predmeta.
Više informacija na: https://danistrukovnihnastavnika2019.weebly.com/

Nastavnicima je izlaganje održala i ministrica znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženka Divjak.
Jedan od prioritetnih ciljeva Dana je zadovoljiti potrebe nastavnika strukovnih predmeta kako bi mogli primjereno odgovoriti društvenim promjenama i novim informacijsko-tehnološkim zahtjevima.
Riječ je o najvećem događaju u Hrvatskoj u okviru Europskog tjedna vještina stečenih u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju, a svrha mu je podizanje svijesti o širokom rasponu mogućnosti koje nudi strukovno obrazovanje i osposobljavanje.

Ove godine na Danima strukovnih nastavnika sudjelovale su dvije profesorice naše škole, Danijela Vodeničar kao profesor mentor aktualnoj državnoj prvakinji u disciplini Prodajne vještine i Tatjana Petrač, profesor savjetnik u svojstvu predavača na temu: „Kružna ekonomija i etno kreativnost“.

Pitanje na koje se pokušalo dati odgovor glasi: „Kako iskoristiti kulturno-povijesnu baštinu za razvoj kreativnih djelatnosti?“

Upravo pretvarajući gradove s bogatom kulturno-povijesnom baštinom poput Osijeka u kreativne gradove koji proizvode i konzumiraju kreativne sadržaje i tako postaju pokretači razvoja.

Usporedo s razvojem kulturnog i kreativnog turizma razvijaju se i odgovarajući segmenti prerađivačke industrije, ugostiteljstva i drugih sektora urbane ekonomije.

Baština ima veliku sposobnost promicanja socijalne kohezije obnovom zapostavljenih područja, stvaranjem poslova na lokalnoj razini. Danas sve više govorimo o jednoj novoj industriji, a to je industrija doživljaja.

U predavanju se ističe značaj prirodnih resursa i ljudskog znanja te kako se njima služiti na održiv način. Potencira  se značaj samoorganiziranja (udruge civilnog društva), održivog načina života na lokalnom nivou – onako kako su to činili naši stari. Naše tradicionalne vrijednosti se poklapaju s rješenjima o kojima se danas najviše govori, održivim modelom kružne ekonomije.

Geslo „Djeluj lokalno, misli globalno“ poziva sve ljudske zajednice da preuzmu odgovornost za svoj dio svijeta.

Cilj predavanja je bio podizati razinu svijesti pojedinaca i zajednice o važnosti kulturne baštine i njenom održivom korištenju.

Svrha radionice Kreativno komuniciranje je bila razvijanje socijalnih i kreativnih vještina i znanja, te spoznaja da u kružnoj ekonomiji leži veliki potencijal za gospodarski rast i kreiranje novih radnih mjesta.

Tatjana Petrač, univ.spec.oec., profesor savjetnik

 

 

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju